Stadsboeren. Zo heten de mensen die in onze stad meehelpen op de stadsboerderijen. Voornamelijk land- en tuinbouw, maar binnenkort ook visteelt als het aan de initiatiefnemers ligt. Een logische ontwikkeling. Het platteland verstedelijkt, dus de stad verplattelandt. Ik zie dat wel zitten.
Natuurlijk zal binnenkort een rapport verschijnen dat aantoont dat we hierdoor nog dieper in de crisis komen omdat we de ‘echte’ boeren benadelen. Maar gelukkig komt er daarna een rapport dat concludeert dat we door dit soort ‘burgerinitiatieven’ juist sneller uit de crisis komen. Sommige wetenschappers zijn voor, andere tegen, afhankelijk van door wie ze betaald worden. Zo gaan dat soort zaken nu eenmaal. Ik lees geen van beide rapporten, dus mij maakt het niet uit. Wat me wel uitmaakt is hoe wij hier in Kralingen- Crooswijk met deze ontwikkeling mee moeten gaan. Niet meedoen is geen optie! Er is hier ook veel te doen. We kunnen schapen gaan hoeden en kippen uitzetten in het natuurgebiedje in De Esch. Eigen biologische boter, kaas en eieren. Wietplantjes kweken, daar hebben we al genoeg van, daar hoef ik dus niet voor te pleiten. Maar een klein moestuintje in iedere tuin, dat beveel ik toch wel sterk aan. Tsjonge, dat we hier niet eerder aan gedacht hebben! Maar we kunnen meer. Met een grote emmer, wat ingrediënten en vooral veel suiker, je eigen bier maken. Ik heb dat vroeger wel gedaan, hoewel ik moet erkennen dat ik na enkele glazen de kleur had van een Heineken-flesje en me ook zo voelde. Mogelijkheden te over dus, als we er maar aandacht aan schenken.
Zo zet ik zelf in op een eigen houtsnippergascentrale. Het Kralingse Bos kan onze gasfabriek van hout voorzien. We hebben dan wel geen gasfabriek meer maar we kunnen de houtproductie weer op gang brengen, het hout versnipperen en gas maken. Op dezelfde plaats als waar vroeger de gasfabriek stond nu een biogasfabriek! Oude tijden herleven, maar in een nieuwe vorm. Van steenkoolgas naar biogas. Wie had dat gedacht?
Eduard Schuringa
recent commentaar