Ria Spijker links en Angélique Meijlink.

Twee Rotterdamse dames komen in het geweer tegen betaald parkeren

In Rotterdam wordt bezoek onbetaalbaar. Tenminste, als je dat per auto wilt doen. Dat vinden de vriendinnen Ria Spijker en Angélique Meijlink. Ria schrok zeer van de brief d.d. 13 september jl. van wethouder Karremans waarin hij  verlenging van het betaald parkeren aankondigt in Parkeersector 63, per 16 oktober a.s. Ria woont aan het Noordeinde, in sector 63. Dat leidt ertoe dat bezoek per auto onbetaalbaar wordt, vinden beide dames. Parkeersector 63 beslaat het bebouwde deel van Kralingen, behalve het deel dat begrensd word door de zuidzijde van de Oostzeedijk/Honingerdijk en de Maasboulevard. Angélique woont weliswaar aan de Boezemstraat in Crooswijk, maar zij ziet de bui al hangen.

Karremans is van zins in Rotterdam, binnen de zgn. ring voor alle dagen van de week betaald parkeren in te voeren, van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 23.00 uur en op zondag vanaf 12.00 tot 23.00 uur. ‘Zodat mensen die ’s avonds thuiskomen van hun werk niet eindeloos rondjes hoeven te rijden in hun eigen buurt, om een parkeerplek te vinden.’ Op maandag 16 oktober werd de verlenging van het betaald parkeren in Kralingen van kracht. Op 1 december volgen Crooswijk (sectoren 61 en 65), Struisenburg (sector 60) en Brainpark (sector 66). In De Esch ging de verlenging al in per 1 maart jl. (sector 62). Zie: rotterdam.nl/betaald-parkeren en rotterdam.nl/parkeervergunning

Ria
Bezoek komt meestal ’s avonds, na 18.00 uur en in het weekend, zaterdag en zondag. De ‘bezoekerspasvergunning’ zou uitkomst moet bieden.

Ria is alleenstaand en ontvangt elk weekend haar vriend die blijft logeren. Hij woont in St. Willebrord in Brabant, arriveert per auto op vrijdagavond en vertrekt zondagavond. Tot en met zondag 15 oktober kon hij zijn auto kosteloos parkeren. Nu ligt dat anders.

Met de bezoekerspasvergunning heeft een bewoner recht op 500 parkeeruren  per jaar. De parkeeruren zijn verdeeld in 6 eenheden van 10 minuten die elk 0,11 kosten. Parkeren zonder bezoekersparkeervergunning kost in Parkeersector 63 2,76 per uur. De rekensom: Vriend van Ria komt elk weekend op bezoek. Parkeren: vrijdag 16.00 – 23.00 = 7 uur, zaterdag 09.00 – 23.00 uur = 14 uur en zondag 12.00 – 20.00 = 8 uur. In totaal per weekend: 29 uur, per kwartaal 13 x 29 = 377 uur. 377 x 6 = 2.262 eenheden à 0,11 = 248,82 per kwartaal. (13 weken in 1 kwartaal). Dus na een kwartaal is veel meer dan de helft van de voor bezoekers toegestane parkeeruren verbruikt! Haar zus woont in Brabant en werkt als onderwijzeres in Rotterdam. Zij komt een keer in de week slapen bij Ria. Ze parkeert 9½ uur. Bovendien komt Ria’s familie uit Brabant vaak op bezoek. Ria vreest dat wanneer de 500 parkeeruren zijn verbruikt niemand meer bij haar op bezoek komt. Haar vriend  ziet de P+R Kralingse Zoom en openbaar vervoer niet zitten omdat hij veel bagage bij zich heeft. Bovendien staat volgens Ria de parkeergarage al vol om 13.00 uur.

Angélique
Angélique heeft een dochter die met drie jonge kinderen woont op Katendrecht. Die dochter is alleenstaand en komt regelmatig in de weekends logeren, met haar kinderen en doet dat ook als de kinderen vakantie van school hebben. Dat is niet alleen gezellig maar ook ontlastend, weet Angélique. Op de fiets met drie kleine kinderen gaat niet en het openbaar vervoer is met drie jonge kinderen geen optie, dus komt het gezelschap vrijdagavond per auto. Aan het begin van de zondagavond gaat het weer huiswaarts.  Na de ingang op 1 december van de uitbreiding van het betaald parkeren in Crooswijk, sectoren 61 en 65 (is inmiddels bekend geworden), wordt dit de ‘rekening’: vrijdag 16.00 (aankomst) tot 23.00 uur: 7 uur, zaterdag van 09.00 tot 23.00 uur: 14 uur en zondag 12.00 tot 19.00 uur (vertrek): 7 uur. In totaal 28 uur parkeren, keer 6 (eenheden) à 0,11 = 18,48 per weekend. Daar komen de parkeerkosten gedurende de vakanties, verjaardagen en feestdagen bij. Dat kunnen Angélique en haar dochter niet missen.

Parkeerruimte
De reden om in Rotterdam betaald parkeren binnen de ring te verlengen tot 7 dagen in de week, met de avonduren erbij, zou zijn dat er te weinig parkeerruimte is. Bewoners zien dat anders. De gemeente wil dat bezoekers die met de auto komen in parkeergarages en P+R’s, zoals Kralingse Zoom, parkeren, in plaats van op straat. Ria en Angélique vinden dat dit er te snel doorgedrukt wordt en dat het lijkt alsof ze op het stadhuis weinig feeling hebben met wat dit doet met de inwoners van de wijken. Ze willen dat de verlenging wordt opgeschort.

Handtekeningen
Ria en Angélique zien aankomen dat bedrijven en winkels die ook ’s avonds open zijn, zoals horecagelegenheden en kappers, last gaan krijgen van de verlenging van het betaald parkeren. En: oudere mensen komen liever per auto dan met het openbaar vervoer. Dat is veel comfortabeler. De afgelopen weken gingen ze de straat op en naar binnen bij de winkels met handtekeningenlijsten. Die willen ze binnekort aanbieden aan wethouder Karremans of de gemeenteraad. Ter ondersteuning van hun vurige wens om de nieuwe parkeertijden niet in te voeren.

Wat Angélique en Ria opviel tot dusver als ze met de mensen op straat spraken, was de moedeloosheid. Vaak was de reactie ‘Je doet er niks tegen. Als de gemeente wat wil, gebeurt het gewoon’. Maar de meeste mensen tekenden en Ria en Angélique gaan door met hun actie tegen de verlenging van het betaald parkeren. Ria was onlangs op bezoek bij Biljartvereniging Kralingen in de Adamshofstraat. De leden komen per auto. ‘Die oude mannen kunnen amper lopen’. Wordt vervolgd.

Zie ook de online petitie: petities.nl/verleng-het-betaald-parkeren-niet-in-kralingen-crooswijk-en-de-esch


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.