Dag in dag uit zijn we er voor kwetsbare mensen  in deze stad die onze zorg nodig hebben. Mensen die nog thuis wonen of in  verpleeghuizen, gehandicapten-instellingen en de GGZ. Ondanks de forse bezuinigingen in deze zorg hebben wij er steeds het beste van proberen te maken voor onze bewoners en cliënten. U noemt ons helden van de zorg, wij doen gewoon ons werk.

Wij vragen ons wel af waarom u uw helden zo in de steek laat. Waarom laat u toe dat wij zonder enige bescherming naar het front worden gestuurd? Terwijl families hun dierbaren in verpleeghuizen niet mogen bezoeken, lopen de meeste van ons onbeschermd rond. Ook in de thuiszorg, de gehandicaptenzorg, de GGZ en eerstelijnszorg.

De richtlijnen van de RIVM zijn aangepast en verruimd vanwege de schaarste. Dat is al heel bedenkelijk. Maar zelfs aan deze geminimaliseerde richtlijnen houden de instellingen zich niet. De weinig beschikbare middelen worden vooral ingezet in uiterste nood. Bij mensen die positief getest zijn of door huisarts aangeduid als corona-patient. .

Inmiddels grijpt het coronavirus keihard om zich heen bij onze kwetsbare bewoners en cliënten. Overal in het land zijn veel besmettingen en sterfgevallen, met name in verpleeghuizen. In Rotterdam zijn de afgelopen weken zeker 55 mensen overleden aan het coronavirus. Van hen zijn 43 mensen positief getest en bij 12 mensen bestond een vermoeden. In het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek is bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen de afgelopen overleden.

We kunnen niet blijven toekijken hoe steeds meer van onze bewoners en cliënten worden getroffen. Vaak ouderen en mensen met chronisch ziekten die weinig kans hebben het virus te overleven. U moet er alles aan doen deze mensen te beschermen.

Mondneusmaskers zijn voor onze bewoners en cliënten van levensbelang.

Toch heeft u nog steeds geen antwoord gegeven op onze brandbrief van 26 maart waarin we u dringend vroegen op te staan en de regie te nemen in de zorg buiten het ziekenhuis. Erop toezien dat in Rotterdam optimaal wordt gewerkt vanuit de veiligheid van cliënten en zorgwerknemers, dus strikt de richtlijnen van de RIVM volgen. En meer dan dat omdat deze richtlijnen zijn gebaseerd op schaarste.

Er  zorg voor dragen dat er voldoende beschermende middelen zoals mondkapjes zijn.

Daarom verzoeken wij u nogmaals dringend:

  1.  Neem als College de regie over het veilig werken in de zorg buiten het ziekenhuis. Zorg dat alle richtlijnen strikt worden nageleefd.
  2. Geef een wethouder opdracht professionele mondkapjes (FFP2 en FFP3) binnen te halen. Niet alleen op de internationale markt waar de concurrentie groot is, ook in Nederland zelf waar de productie eindelijk op gang komt. Het Reinier de Graafziekenhuis heeft 7 april een ontwerp voor FFP2 maskers aangeboden aan de Nederlandse overheid. Auping gaat starten met vier productielijnen. Ook een fabriek in Zeeland start binnenkort.
  3. Waar aantoonbaar niet mogelijk is medewerkers van FFP2 en FFP3 of chirurgische mondneuskapjes te voorzien moeten noodverbanden worden aangelegd. Niet de meest ideale oplossing dus maar second best. Spontane initiatieven bieden hun diensten aan bij zorginstellingen en zorgmedewerkers. Zij doen onderzoek en  produceren op een indrukwekkende manier en zelfs vaak gratis.  Serieuze alternatieven moeten met beide handen worden aangegrepen, zolang de professionele kapjes  nog onvoldoende voorradig zijn.
  4. Zie er op toe dat er goede handleidingen zijn zowel bij de professionele mondneuskapjes als de alternatieven.
  5. Zorg ook dat overige persoonlijke beschermingsmaterialen zoals spatbrillen, schorten en wegwerphandschoenen voldoende voorradig zijn.

Onbeschermd werken brengt brengt de gezondheid van verpleegkundigen en verzorgenden in gevaar, evenals die van hun collega’s, bewoners, cliënten en dierbaren. Dit leidt tot uitval van zorgprofessionals, meer patiënten, meer slachtoffers en tot een verdere overbelasting van het zorgsysteem.

Indien het u serieus is de verspreiding van het corona-virus in te dammen, zult u er voor moeten zorgen dat medewerkers het virus niet kunnen verspreiden over een grote groep bewoners en cliënten en het vervolgens ook niet meenemen naar hun gezinnen.

Daarom stellen we opnieuw de eis: beschermingsmiddelen en preventie nu!

Namens alle dappere werkers in de zorg buiten het ziekenhuis
FNV Offensief

Contactpersonen

Ineke Palm (06-51111073)  en Petra van Ham (06-22402823)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.