Garage Rotterdam opent aanstaande vrijdagavond 3 mei 2013 met de groepstentoonstelling Beyond Tradition. Met werk van negen hedendaagse kunstenaars, dat zich voelbaar verhoudt tot een lange traditie. Zij delen een belangstelling voor figuratie, materiaalgebruik en een fysiek karakter.

In de kunstwereld van de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw draaide alles om het achterliggende concept van een kunstwerk. De materiële uitwerking stond hiervan slechts in dienst. Als reactie hierop werd in de jaren ’80 het schilderen ‘heruitgevonden’, waarbij het materiaal weer centraal kwam te staan. Tevens ontstond een hernieuwde belangstelling voor de figuratie en materiaal was niet langer ondergeschikt aan concept. Het werk in Beyond Tradition lijkt voort te vloeien uit deze erfenis.

Folkert-de-Jong,-Act-of-Despair-(Thonet-version),-2012,-Foto-Aatjan-Renders,-Courtesy-Galerie-Fons-Welters,-Copyright-Studio-Folkert-de-Jong-(1)
Folkert de Jong, Act of Despair (Thonet version), 2012, Foto Aatjan Renders,

Courtesy Galerie Fons Welters, Copyright Studio Folkert de Jong

De macabere, carnavaleske beelden(groepen) van Folkert de Jong zijn onmiddellijk herkenbaar. Dat komt in de eerste plaats door het bijzondere materiaalgebruik: een combinatie van styrofoam en polyurethaanschuim, dat normaliter als isolatiemateriaal gebruikt wordt in de (decor)bouw en architectuur. De Jongs tableaus bestaan uit tot de verbeelding sprekende personages als harlekijnen, ballerina’s en admiralen, vaak met verstarde grimassen op het gezicht. Soms geplaatst in decors, of met rekwisieten als bijlen en geweren.

Rinus van de Velde ziet zijn afzonderlijke werken als delen van één grote installatie. Samen vormen ze een fictief verhaal waarin de kunstenaar zichzelf als personage opvoert. Via deze weg reflecteert hij op de kunstwereld, het kunstenaarschap en de mythische status van het atelier.

Saskia-Olde-Wolbers,-Pareidolia,-2011,-video-still,-courtesy-Galerie-Diana-Stigter,-Maureen-Paley-(1)
Saskia Olde Wolbers, Pareidolia, 2011, video still, courtesy Galerie Diana Stigter, Maureen Paley

Hoewel haar virtuele werelden anders doen vermoeden, komt er geen digitale manipulatie te pas aan het werk van Saskia Olde Wolbers. Ze bouwt haar zelfverzonnen omgevingen handmatig op, een proces dat jaren in beslag kan nemen. De alledaagse materialen die ze gebruikt, vaak metaal en plastic, illustreren de manier waarop Olde Wolbers de waarheid van film boven digitale illusie plaatst. Olde Wolbers’ futuristische beeldsequenties staan in contrast met de onderkoelde commentaarstem die eronder is gezet, alsof het een realistische documentaire of natuurfilm betreft.

De levensgrote (vaak houten) figuren van Paul de Reus staan er roerloos bij, meestal zonder duidelijke relatie met hun omgeving. Vaak missen de introverte personages ledematen, of zelfs een hoofd. Soms zijn ze in echte kleding gehuld, soms is de persoon verdwenen en blijven enkel kleren over. In toevoeging op, of in combinatie met dit ruimtelijke werk maakt De Reus ook tekeningen, foto’s en objecten.

Marijn Akkermans maakt grote tekeningen en collages met potlood, inkt en gouache in vele gradaties aan grijstinten. Niets is wat het lijkt in deze surrealistische taferelen vol archetypische personages: mannen in pak met stropdas, vrouwen in wijd uitlopende jurken, kinderen met teddybeer. Hun vervaagde gezichten staren de toeschouwer strak aan. De situaties ademen spanning en ongemak: de figuren bevinden zich nogal eens in dreigende of zelfs agressieve houdingen ten opzichte van elkaar of de toeschouwer.

Rens-Krikhaar,-De-lobby-van-de-hel,-2012,-tekening
Rens Krikhaar, De lobby van de hel, 2012, tekening

De (kunst)geschiedenis speelt een grote rol in de geheimzinnige schilderijen en tekeningen van Rens Krikhaar, in combinatie met ervaringen uit zijn eigen leven. Brandende schepen op woeste zeeën ogen als historische zeeslagen of scheepsrampen. De duistere, figuratieve werken tonen ambigue voorstellingen.

Alexandra-Verhaest,-Character-Study-----Helene,-2012,-HD-video
Alexandra Verhaest, Character Study – Helene, 2012, HD video, Courtesy of Christian Fulda

Alex Verhaest werkt aan een filmproject dat het verhaal vertelt van een familie in een klassiek familiedrama. Elk werk vormt een puzzelstuk in een uitsluitend individueel te ervaren geheel. Het verhaal word verspreid over een waaier van werken, waarbinnen de toeschouwer verleid wordt ze (montage) met elkaar te verbinden. Elk individueel werk representeert een analyse van een moment of een distillaat van momenten binnen de overkoepelende verhaallijn.

Csilla-Klenyanszki,-Bath,-2012,-C-print-foto
Csilla Klenyanszki, Bath, 2012, C-print foto

In haar foto’s probeert Csilla Klenyánszki alles te benaderen als een kind: onbevooroordeeld en met open ogen. Ze laat zich inspireren door haar eigen huis en omgeving, die vaak als decor dienen. De mogelijkheden van alledaagse voorwerpen worden onderzocht en soms verlegd, waarmee de grenzen van geloofwaardigheid worden afgetast.

De sierlijke werken van Maria Roosen komen tot stand in samenwerking met ambachtslieden als glasblazers, timmerlieden en breisters. Naast het werken met hout, wol, leer, papier-maché en bladgoud, gebruikt Roosen vooral glas. De hardheid van dit materiaal staat in contrast met de vloeiende vormen die ze ermee creëert. De kunstenaar beschouwt glas als gestolde energie: het maakproces blijft altijd zichtbaar.

Activiteiten Beyond Tradtion
Vrijdag 3 mei 2013, 20.00 uur: Opening Beyond Tradition
Vrijdag 7 juni 2013, 20.00 uur: Brandstof: speciaal aanvullend programma bij de tentoonstelling Beyond Tradition (Entree 4,50 euro)
Vrijdag 12 juli 2013, 20.00 uur: Klein Onderhoud: een gezellige bijeenkomst met drankjes, lekkere hapjes en muziek.

Tentoonstelling Beyond Tradition 4 mei t/m 14 juli 2013 Opening Beyond Tradition; vrijdag 3 mei 2013 voorbezichting om 18.30 uur en opening om 20.00 uur.

Garage Rotterdam
Goudsewagenstraat 27, 3011 RH Rotterdam
www.garagerotterdam.nl
Open: woensdag t/m zondag, 12.30 tot 17.30 uur. Toegang: € 2,-