- De Verenigde Staten komen de nieuwe nummer één van de wereldranglijst McLean Ward
“Rotterdam ligt ons niet, het is er altijd wát”, verzuchtte bondscoach Rob Ehrens vorig jaar. Zijn topselectie was in de Nations Cup slechts vijfde van de acht geworden en dat mocht een fikse tegenvaller heten.
Wereldtopper Jeroen Dubbeldam daarover: “Zenith voelt zich hier niet helemaal op z’n gemak. Het is allemaal wat aan de krappe kant en dat ligt hem minder.” Voor Neerlands meest succesrijke springruiter dan ook geen plaats in de vaderlandse équipe die vrijdagmiddag van start gaat in de landenwedstrijd oftewel de ‘Furusiyya FEI Nations Cup, presented by Longines’, zoals de officiële maar volstrekt onwerkzame naam luidt.
Datzelfde geldt voor die andere wereldtopper, de jongste van het broedertrio uit Twente, Gerco Schröder. Beiden wagen wél hun kans in de zogeheten bijrubrieken voor individuele springruiters, met als belangrijkste doel zich daarin te kwalificeren voor de Grote Prijs van de Rotterdamse Haven, die Kralingen zondagmiddag op stelten zet en altoos voor sportief vuurwerk van de bovenste plank zorgt, en terloops wat geld te rapen.

Jeroen Dubbeldam en Zenith
Drie Kempenzonen
Maikel van der Vleuten, neef van wijlen de Tourde-Francerenner Jos van der Vleuten en zoon van voormalig Europees jeugdkampioen Erik van der Vleuten, was er vorig jaar ook bij en krijgt volgende week een herkansing. Wat eveneens geldt voor zijn streekgenoot Leopold van Asten, de huidige kampioen van Nederland. Voorts selecteerde Ehrens een derde ruiter uit het Brabantse Kempenland oftewel Harrie Smolders, momenteel onze hoogst geplaatste landgenoot op de wereldranglijst. De uit het Groningse Holwierda afkomstige Jur Vrieling, zoon van een politiemante-paard, vult het kwintet aan. Vier van de vijf komen in de ring, nummer vijf belandt ‘op de bank’. Wie dat uiteindelijk wordt, weet op dit moment alleen de bondscoach. Vorig jaar won Groot-Brittannië de landenwedstrijd in Rotterdam en dat zou volgende week best eens op een herhaling kunnen uitdraaien. De Engelse bondscoach heeft keuze uit vijf ruiters en één amazone. De zeer ervaren gebroeders John en Michael Whitaker staan traditiegetrouw klaar om die klus te klaren en kunnen daarvoor Cassionato respectievelijk Ornellaia zadelen. Nick Skelton (met Big Star) en Ben Maher (Diva II) staan eveneens hun mannetje, terwijl de coming star Jessica Mendoza zal popelen om Kralingen te laten zien wat ze in haar mars heeft. Dan hebben we ten slotte de in België woonachtige Joe Clee, een combinatie vormend met Utomaro d’Ecaussines. Hij is optie nummer zes voor de bondscoach, die de grootste buitenlandse équipe leidt.
Daar is Meredith weer
Frankrijk komt met vijf gerenommeerde atleten, van wie er liefst drie in de Top Tien van de world ranking prijken: Simon Delestre met Hermes Ryan), Pénelope Leprévost (Flora de Mariposa of Vagabond de la Pomme) en Kevin Staut (Reveur de Hurtebise HDC). Een trio dat wordt aangevuld met Roger Yves Bost (Sidney Une Prince) en Patrice Delaveau. Een team om als serieuze titelkandidaat te bestempelen. Wat zoals elkaar jaar eveneens geldt voor Duitsland. Het zware geschut heet deze keer (natuurlijk) Ludger Beerbaum met Chiara 222, zijn schoonzus Meredith Michaels-Beerbaum met Fibonacci 17, Daniel Deusser met First Class van Eeckelghem, Marcus Ehning met Cornado NRW en Hans-Dieter Dreher met Cool and Easy. De Verenigde Staten lieten weten met de nieuwe nummer één van de wereldranglijst te zullen komen. Dat is McLean Ward, die over HH Azur en HH Carlos Z kan beschikken. Kent Farrington, een tweede Amerikaan uit de mondiale Top Tien, is een andere topper die we hier mogen verwachten. Hij zal Voyeur wel zadelen. Callan Solem met VDL Wizzard is een betrekkelijk nog minder bekende combinatie, maar dat kan zeker niet worden gezegd van de amazones Laura Kraut (Cavalia, Cedric en Zeremonie) en Elizabeth Madden (Breitling LS, Coach en Cortes ‘C’). Laatstgenoemde was bij ons al winnares van de Grote Prijs en dat blijft een bewijs van vakvrouwschap.
Weerzien met Paul
De Zwitser Paul Estermann is een andere oudwinnaar van de Grote Prijs in Rotterdam. We zien hem volgende week graag terug, ongetwijfeld met Lord Pepsi. Steve Guerdat (Corbinian) en Martin Fuchs (Clooney 51) zijn andere vaste klanten van Kralingen en Janika Sprunger behoort evenmin tot de grijze muizen. De enige nog vrij onbekende springruiter van de Helveten zou Romain Duguet moeten zijn, maar geen enkel land kan het zich permitteren koekenbakkers naar een vijfsterren-concours als dat van de havenstad af te vaardigen. Onderschat dus ook die Zwitsers niet. Van Belgische zijde verwachten we Gregory Wathelet, Olivier Philippaerts en Judy Ann Melchior (met As cold as Ice) in de ring tijdens de landenprijs. Voor de resterende plaats komen Catherine van Roosbroeck en Wilm Vermeir in aanmerking. De Zweden ten slotte hebben de keus uit drie amazones. De overbekende Malin Baryard-Johnsson met H&M Cassius Clay dan wel Corporal VDL, Helena Persson met Bonzai H en Charlotte Mordasini met Miebello of Romane de Theil. Twee springruiters voltooien het Zweedse quintet: Henrik von Eckermann die Gotha FRH, Solitaer 41 en Yajamila vanuit Skandinavië hoopt mee te brengen, en de ook zeer bekende Peder Fredricson.
HdG
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]
recent commentaar