‘Zes eieren tegen mijn raam’

Het is een probleem dat al ruim een jaar speelt: overlast van hangjongeren en straatracers op de Esch. Het begon aan de Maasboulevard, maar na getroffen maatregelen verplaatsten de jongeren zich dieper de wijk in. De bewoners hebben slapeloze nachten, en de frustraties beginnen het kookpunt te bereiken. “Er wordt gesproken over het samenstellen van knokploegen.”

Rudi van Arend woont pal naast het parkeerterrein dat een hotspot is, tussen Hal4 en de filtergebouwen. Al maandenlang is het elke avond raak, vooral doordeweeks als het parkeerterrein vrij leeg is. “Laatst stonden ze pal onder mijn raam geparkeerd en veel lawaai te maken. Daarop heb ik niet al te vriendelijk gevraagd of ze konden opzouten. Na allemaal ziektes naar mijn hoofd geslingerd te krijgen, hoorde ik niet veel later ‘plop, plop, plop’ en had ik zes eieren op mijn raam.”

Sonja Rietkerken verhuisde twee jaar geleden naar de wijk. Toen ze er net woonde, voelde het als een paradijs. Dat is nu helemaal omgeslagen. “Voor vrouwen is het onveilig op straat. Ik werk in de buurt en moet vaak in het donker over straat. Als je verkeerd kijkt of langzaam oversteekt, gaat het raam open en word je uitgescholden voor kankerhoer. Ik ken hier dames op leeftijd die niet meer alleen over straat durven.”

Zoeken naar oplossing
Rudi is maatschappelijk werker en heeft veel contact met bewoners, wijkagenten en de wijkraad. De overlast is bekend bij de politie en er wordt het nodige gedaan. Zo is de Esch een hoogveiligheidsrisicogebied, wat inhoudt dat de politie iedereen staande mag houden en preventief mag fouilleren. Maar: “Toen ik met de wijkagent sprak, kwam ik er tot mijn stomme verbazing achter dat ze dit niet elke dag mogen doen. Per maand wordt er een agenda opgesteld. Dan mogen ze bijvoorbeeld in week een alleen op maandag en dinsdag preventief fouilleren.”

Volgens Rudi zijn de hotspots, naast het parkeerterrein voor zijn huis, nu ook achter het Huis van de Wijk en aan de Buitenbasinweg te vinden. Sonja vertelt dat er jongeren helemaal vanuit Breda en Venlo komen om daar met gehuurde auto’s te racen. Er wordt weinig tegen gedaan, tot frustratie van bewoners, maar Rudi begrijpt ook dat er geen pasklare oplossing is. “We hebben nagedacht over van die bewegende paaltjes die uit de grond komen. Maar ook wanneer iedere bewoner daar een afstandbediening voor krijgt, is het heel onhandig als er bezoek komt.”

‘Tegen punt van ontploffing’
“Het geduld van de bewoners raakt op”, vertelt Rudi. “We hebben een Facebookgroep en daarin wordt gesproken over kraaienpoten neergooien en knokploegen opstellen. Ik ben bang dat het gaat escaleren en dat zou ik graag willen voorkomen. We zitten heel dicht tegen het punt van ontploffing.” Ook Sonja voelt de spanning in de wijk. “Ik ken bewoners die hebben gezegd: ‘De volgende keer ga ik slaan’.”

De bewoners zijn teleurgesteld in de gemeente. Zo zouden er af en toe delegaties van politieke partijen langskomen om een kijkje te nemen en ‘er een berichtje over te schrijven’, maar vervolgens gebeurt er niets. “En vanuit het college en bestuur komen er al helemaal geen oplossingen.”

Een maatregel die waarschijnlijk binnen onbepaalde tijd wordt ingevoerd, is het ophangen van mosquito’s op de hotspots. Dit zijn apparaatjes die een hoge pieptoon verspreiden die alleen door mensen tot ongeveer 24 jaar gehoord kan worden. Dit zou de hangjongeren ervan moeten weerhouden om zich op deze plekken te verzamelen. Maar bewoner Sonja ziet dit somber in: “Die jongeren zitten in hun auto. Daar merken ze niks van.”

Via: Open Rotterdam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.