Het was een ware nachtmerrie: goudsmid Derek uit Rotterdam en zijn vrouw Shirley werden op klaarlichte dag het slachtoffer van een brutale overval. In slechts 20 minuten ging 17 jaar aan werk in rook op.

In zijn zaak aan de Oostzeedijk Beneden zijn goudsmid Derek Nuijens en zijn partner Shirley donderdag 31 augustus zoals gebruikelijk hard aan het werk. Shirley maakt in de keuken foto’s van de sieraden, terwijl Derek achter zijn werkbank aan de slag is. Het lijkt een doodgewone dag, tot er opeens een man voor de deur staat.

“Een keurige man met een wit bloesje”, herinnert Shirley zich. De man zwaait nog even vriendelijk en verzoekt haar om de deur open te doen. “Die zit namelijk altijd dicht”, legt ze uit. Wanneer ze deur met een knop opendoet, wandelt de man naar binnen. Dat doet hij op een opvallende manier. De meeste klanten stoppen halverwege de zaak, maar deze man wandelt meteen door naar achteren. “We vroegen hem nog om de deur dicht te trekken. Die had hij op een kier laten staan.”

Enkele seconden later wordt duidelijk waarom. Direct na zijn binnenkomst richt de man een vuurwapen op Derek. Dankzij de kier in de deuropening kan ook zijn handlanger binnenkomen. Ook hij draagt een wapen bij zich. Shirley vertelt hoe de handlanger de handen en voeten van Derek met tie-wraps vastbindt. De eerste man beweegt zich ondertussen richting de kluis. “Ik moest in de keuken zitten en mocht niet kijken.”

Terwijl de mannen de hele winkel plunderen, beseft Shirley zich dat ze haar telefoon bij zich heeft. Ze belt 112, maar kan vanwege de overvallers in de zaak niks zeggen. “Dan hangen ze natuurlijk op”, vertelt ze. Even later ziet ze weer een kans om te bellen, maar helaas: ze kan nog steeds niet praten en ook ditmaal wordt opgehangen. “Daarna werd ook ik vastgemaakt en kon ik niet meer bij mijn telefoon.”

Doodsangsten
De hele overval duurt ‘slechts’ twintig minuten, maar het zijn de langste twintig minuten uit de levens van Shirley en Derek. Ondanks de doodsangsten die ze uitstaat, kan Shirley aan maar één ding denken: haar zoontje van zes, die op dat moment nietsvermoedend op school zit. “Ik moest om half drie bij de school staan om hem op te halen.”

Op gegeven moment hoort Shirley in de verte sirenes. “Ik dacht: oh god, ze hebben me toch gehoord.” Maar de sirenes ebben al snel weer weg. Ze zijn niet op weg naar de goudsmid. Shirley en Derek staan er nog steeds alleen voor.

Toch hebben de sirenes wel een beangstigend effect op de overvallers, die zich haastig uit de voeten maken. De twee springen in een strategisch geplaatste vluchtauto en gaan ervandoor. “Derek wist zich al snel te bevrijden, en is toen op zijn sokken achter ze aan gegaan”, vertelt Shirley. Met zijn auto racet hij in de richting van de overvallers. Even denkt hij ze op de hielen te zitten, maar wanneer hij maar één iemand in de auto ziet, slaat de twijfel toe. “Toen is hij teruggekomen.”

Alles weg
In de tussentijd is Shirley door een buurvrouw bevrijd en kan ze de schade opnemen. Die is immens. “Derek heeft in al die jaren heel veel opgespaard, en alles is meegenomen. Spullen van klanten, een project waar hij al een jaar aan had gewerkt. Alles weg. Dat is het meest pijnlijk.”

Ze prijst zich gelukkig dat zij en Derek er met de schrik vanaf zijn gekomen. “Ik weet van collega’s dat dit soort dingen ook een hele andere afloop kunnen hebben.”

Sinds de overval is de zaak niet meer open geweest. Daarvoor valt er nu nog te veel te repareren, te vervangen en bovenal: te verwerken. “Wij hebben nu echt wel even wat anders aan hun hoofd.” Van de meeste klanten kunnen de twee op begrip rekenen, ook als hun spullen zijn gestolen.

Shirley zegt goed te zijn opgevangen door de mensen om haar heen, maar het valt haar duidelijk nog erg zwaar om over de gebeurtenissen te praten. “Maar dat moet ik wel doen”, verzucht ze. “Het moet slijten.”

Crowdfundingsactie
Die politie heeft de zaak inmiddels opgepakt en is op zoek naar verdachten. Meer dan dat kan Shirley daar nu niet over zeggen. In de tussentijd zijn zij en Derek druk bezig om te kijken in hoeverre de verzekering de schade kan opvangen. Daarnaast worden er nieuwe veiligheidsmaatregelen getroffen voor in de winkel.

Omdat het nog onzeker is of de verzekering hen zal kunnen helpen, hebben vrienden een crowdfundingsactie opgericht, met een streefbedrag van 100.000 euro. “Ze hebben me alles ontnomen”, zegt een boze Derek. “Ik wil graag weer opbouwen. Als mensen wat kunnen missen, helpt dat enorm. Dan hoef ik het niet volledig uit mijn eigen zak te trekken, wat dat kan ik niet.”

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.