Rody Klop van het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid – www.ivn.nl) deed namens de Botanische Tuin Kralingen de traditionele paddenstoelen-rondleiding in het Kralingse Bos, dit jaar op zondag 27 oktober. Vrijwilliger Frans Advokaat deed dat jarenlang, zo ook de rondleidingen in de Botanische Tuin, maar ziet daar vanaf omdat hij evenwichtsproblemen heeft. Andere vrijwilligers gaan door met de rondleidingen. Zie daarvoor botanischetuinkralingen.nl en natuurstad.nl/botanische-tuin-kralingen
Een paddenstoel is het zichtbare deel, de vrucht’, van iets veel groters, het mycelium, netwerk van schimmeldraden dat zich voedt met dood hout en gevallen bladeren. Het doel van de paddenstoel is het loslaten van sporen, voor de voortplanting. Aan de onderzijde van de paddenstoel zitten buisjes of lamellen waar die sporen uitkomen. In de herfst zweven miljarden in het rond. In Nederland zijn er zo’n 4.000 soorten paddenstoelen.
In het Kralingse Bos kwamen de wandelaars tegen: russula, bruine bundelridderzwam, nevelzwam, sombere boleet, prachtvlamhoed, wollige bundelzwam, elfenbankje, tondelzwam, dikrand tondelzwam (toepassing in Traditionele Chinese Geneeskunde, TCM), witte bultzwam, geschubde inktzwam, groene knolamoniet (bij consumptie dodelijk – Mariadistel = tegengif), doolhofzwam, honingzwam (parasiet en eetbaar), witte kluifjeszwam, spekzwoerdzwam, zamzwam, Judasoor en nog meer. Met mobieltjes werd er op los gefotografeerd en zelfs met een spiegel onder de ‘hoed’ van passenstoelen gekeken: buisjes of lamellen?
Anders dan vroeger wordt het onderscheid tussen de vele soorten paddenstoelen nu vastgesteld met het DNA. Op het oog is het voor niet-kenners niet te doen. Inderdaad, passenstoelen zijn eetbaar, sommige maar één keer.
Van Hans Vermeulen (v/h Belgische Natuurpunt) is de volgende classificatie: Plaatjeszwammen, Gaatjeszwammen, Boleten, Knoop- en Trilzwammen, Schijf- en Bekerzwammen, Knots- en Koraalzwammen, Truffels, Buikzwammen, Kernzwammen en Deuteromyceten, Slijmzwammen, Stekelzwammen, Gesteelde koppen en Korstzwammen. Zie: rieja.infoteur.nl/specials/paddenstoelen
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar