Bewoners en ondernemers van een pand aan de Noordsingel in Rotterdam slaan alarm. Als er niet snel wordt begonnen met funderingsherstel, volgt er volgens hen een zelfde scenario als in de Margrietstraat.
In de Margrietstraat werden eind april zes woningen ontruimd wegens instortingsgevaar. De fundering is zo instabiel dat het volgens de gemeente onverantwoord is om er langer te blijven wonen.
Noordsingel
Een deel van de eigenaren van het pand aan de Noordsingel krijgt geen lening van de bank. Hierdoor is funderingsherstel voorlopig van de baan.
Frank van Lier van Adviesbureau Funderingsherstel staat de bewoners bij. Hij is bezorgd over de situatie. “Als er het komende halfjaar geen actie wordt ondernomen, ben ik bang voor een tweede Margrietstraat in Rotterdam.”
Speciale constructie
“De buitenwand zakt steeds verder weg”, vervolgt van Lier. “De bewoners hebben zelfs een speciale constructie laten aanbrengen op de muur. Op die manier willen ze de situatie nog enigszins veilig houden.”
Faillissement
Huub van den Brule is bloemist. Zijn onderneming is gehuisvest op de begane grond van het pand aan de Noordsingel. “Als de muren het begeven, heb ik een groot probleem. Dan heb ik geen pand meer, maar wel een hypotheek. Dat betekent een faillissement.”
Van Den Brule hoopt op de steun van de gemeente. “Nu het via banken niet lukt om een lening te krijgen, hoop ik dat de gemeente verantwoordelijkheid neemt. De nood is hoog. Ik vind dat het college een stukje financiering moet leveren aan bewoners die geen lening bij een bank kunnen krijgen.”
Hypotheek
Ook Van Lier is het daar mee eens. Volgens hem hebben veel meer Rotterdammers moeite met het krijgen van een lening voor funderingsherstel bij banken. Als de gemeente nu niet ingrijpt, zal Rotterdam er volgens hem over twintig jaar heel anders uitzien. “Heel veel woningen zijn dan niet meer te redden. Ze moeten worden gesloopt. Met grote gevolgen voor de eigenaren. Een huis kan je slopen, maar een hypotheek niet.”
recent commentaar