Op zondag 30 mei werden deze foto’s gemaakt in ‘buurtmoestuin (S)MOES’. De moestuin ligt in het park De Nieuwe Plantage aan de Plantageweg in Kralingen. Op 25 februari kwam dit bericht terecht op De Ster Online: desteronline.nl/permacultuur-aan-de-plantageweg. Dat was 1½ week nadat er massaal geschaatst werd op de Kralingse Plas. (S)MOES ziet er nu een stuk groener uit. Karin, een van de 7 dames die de tuin bewerken, vertelt desgevraagd dat niet in het wilde weg wordt gepoot en gezaaid. Er is een zgn. zaaiplan gemaakt en de buurtmoestuin wordt bewerkt volgens het zgn. drieslagstelsel.

Het drieslagstelsel is een landbouwmethode die uit de vroege middeleeuwen stamt. Hierbij werden de akkergronden of “kouters” in drie stukken verdeeld, in plaats van twee, zoals daarvoor gebruikelijk was. Deze stukken akkergrond worden ook wel eens slagen genoemd, vandaar de naam drieslagstelsel. Elke slag kende een opeenvolgende bezaaiing met winterkoren in het eerste jaar en zomerkoren in het tweede jaar, terwijl het gedurende het derde jaar braak lag. Het braakleggen van de grond duurde 7 tot 14 maanden. Op het braak kon het vee grazen en bovendien voor natuurlijke bemesting zorgen. (bron: Wikipedia)

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Karin heeft dankzij de moestuin naar eigen zeggen een aantal ‘spannende dingen’ ontdekt, zoals de Piment d’Espelette (rood pepertje uit het zuidwesten van Frankrijk, zoetig paprika-achtig), de Blauwe Worstenboom (met ‘jeansblauwe’, eetbare peulen, de bonen moet je niet eten), Lablab (alles eetbaar, ook de bloemen, bij de bonen het kookwater 1x wisselen).

Daar waar Karin bezig is zijn goudsbloemen te zien. Die maken dat een aantal beesten en beestjes die schadelijk zijn voor de gewassen, wegblijven uit de moestuin. De staken dienen voor de stok- of klimbonen met meestal een overvloedige oogst. Daarvan wordt uitgedeeld aan wie maar wil. Nu al zijn de spruitplanten gepoot. Pas tegen het einde van dit jaar, als er vorst overheen is gegaan zullen de spruitjes worden geoogst.

In (S)MOES worden geen bestrijdingsmiddelen toegepast, dus gebeurt het wel eens dat van een nieuwe aanplant de volgende ochtens alleen nog wat sprietjes over zijn. Met dank aan de ganzen. Karin: ‘het is geven en nemen’.

(illustraties van Wikimedia Commons, behalve Blauwe Worstenboom van Vreeken’s Zaden)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.