Rotterdam – De politie is op zoek naar drie jongens met een geschatte leeftijd tussen de 8 en 12 jaar die zaterdagavond rond 18.30 uur een poging hebben gedaan een man te beroven op de Agniesestraat. Ze bedreigden het slachtoffer met een imitatiewapen en zeiden hem zijn zakken leeg te maken. Hij voldeed daar niet aan, waarop de jongens wegrenden in de richting van het Eudokiaplein.

Collega’s op straat
Het slachtoffer werd door de drie benaderd, maar had direct door dat het waarschijnlijk om een imitatiewapen ging. Hij gaf geen sjoege en de jonge verdachten gingen er vandoor. De man probeerde ze nog in het oog te houden terwijl hij de politie alarmeerde, maar de jongens wisten te ontkomen.

De politie deed direct onderzoek in de buurt en controleerde een aantal personen die voldeden aan het signalement dat het slachtoffer kon geven: ze waren lichtgetint, naar schatting tussen 8 en 12 jaar, droegen trainingspakken, één was iets langer dan de andere twee; maar trof geen wapens of verdachte omstandigheden aan.

Getuigenoproep
Het spreekt voor zich dat dit geen kwajongensstreek genoemd kan worden. De politie is dan ook op zoek naar de jonge verdachten. Mensen die iets gezien hebben van het incident of die mogelijk meer weten, worden gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844, anoniem via 0800-7000.

Nep of echt?
In dit geval liet het slachtoffer zich niet overbluffen, maar zoals weer blijkt kunnen imitatiewapens makkelijk worden gebruikt om iemand mee te bedreigen. De kleur speelt daarbij geen rol. Als mensen zich bedreigd voelen door een vuurwapen, of als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een vuurwapen, dan grijpt de politie in, indien nodig door haar eigen vuurwapen te trekken.


Politie #PRO247 : Benaderings Techniek Gevaarlijke Verdachte (BTGV) 2015

Het verschil tussen een echt en nep is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Bij zo’n aanhouding maken agenten gebruik van een benaderingstechniek gevaarlijke verdachten (BGTV). Daarbij is de kans zeer reëel dat indien een verdachte niet aan de aanwijzingen van de agenten voldoet, hij te maken kan krijgen met een agent die zijn vuurwapen gebruikt.

Meer informatie: Politie.nl

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]