Eureka crewer Yüled Gündogdu hoop dat het droog blijft
De Eurekaweek (21 t/m 24 augustus) is weer van start gegaan en dat betekent dat duizenden aankomend studenten van de Erasmus Universiteit de stad Rotterdam overspoelen. Om alles in goede banen te leiden (3.200 aanmeldingen voor de introductieweek), zijn er dit jaar gedurende de week 69 crewers – vrijwillig – actief.
De crewers zijn elke dag van ongeveer 8.00 tot 22.00 uur op de been en hebben een heel divers takenpakket; van ’s ochtends iedereen de slaapzaal uitsturen, tot op informatiepunten staan. De crewers zijn de handen en ogen van de Eurekaweekcommissie. Zij bereiden alles tot in detail voor en zien erop toe dat alles goed verloopt. De Eurekaweekcommissie doet de organisatie (kennismaking met studie en stad) en de crewers de realisatie.
PGO
Crewer Yüled Gündogdu is 19 jaar en woont in Spijkenisse, bij haar ouders. De Erasmus Universiteit is dichtbij, een halfuurtje met het openbaar vervoer. Ze heeft een zus van 25 die architectuur en ruimtelijk ontwerpen doet aan de Willem de Kooning Academie. Yüled wilde rechten gaan studeren. “Iedereen zei dat het mij past”. Ze twijfelde tussen Amsterdam, Leiden en Rotterdam. Het werd Rotterdam, wegens het ‘probleemgestuurd onderwijs’ (verwerven van kennis met beroepsprobleem als uitgangspunt – PGO). Die wijze van studeren geeft de studenten veel vrijheid.
Juristentaal
“Sommige mensen kletsen uit hun nek. Ik wil weten hoe het zit, voordat ik m’n mond opendoe en ik kan slecht tegen onrecht. “ Wat ze worden wil? Officier van justitie! Op de middelbare school in Spijkenisse werd ze nogal eens uit de klas gestuurd. Als ze vond dat het niet terecht was liet ze dat welbespraakt merken maar dan werd het er meestal niet beter op. Achteraf kreeg ze dan te horen dat de autoriteit van de leraar op de eerste plaats kwam. Ze gaat na de Eurekaweek het 2e jaar van haar rechtenstudie in en zegt desgevraagd dat ze aan de juristentaal (in bijv. vonnissen) heeft moeten wennen. “Lukt nu goed.” Het afgelopen studiejaar werd ze al toegelaten tot het ‘honoursprogramma’ (aanvullend programma voor gemotiveerde en talentvolle bachelorstudenten). Als ze na 3 jaar haar bachelorsdiploma heeft wil ze een jaartje naar het buitenland (‘exchange optie’, New York?)
Comforting
Vorig jaar heeft Yüled de Eurekaweek zelf gelopen. Zó zegt ze dat: “Het is een goede start en je leert mensen kennen. Ook is het heel gezellig en naderhand, als je studeert, zie je mensen terug. Dat is fijn, want je zit op een enorme school en dan voel je je niet helemaal alleen. Het is comforting.” In augustus 2016 maakte ze het als aankomend student zelf mee: het uitgebreide programma van de Eurekaweek, aangeboden door de universiteit, en ’s avonds de feesten bij de studentenverenigingen. Slapen deed ze in een SSR-studentenhuis (Societas Studiosorum Reformatorum Roterodamensis).
Autoriteit
Dit jaar wil ze het nóg een keer meemaken, zij het als crewer en om een kijkje achter de schermen te krijgen. De sollicitatiecommissie maakte haar meteen maar ‘hoofdcrewer’. Achteraf gezien was ze eigenlijk in 2016 al een soort van crewer, zijnde een ‘local’ en goed bekend in Rotterdam. Dus als ze een telefoontje kreeg van een groepsgenoot ‘Ik ben verdwaald’, praatte ze die weer de goede kant uit. Denkt ze dat ze genoeg autoriteit heeft? “Ik ben teamleider geweest in een supermarkt”. Nu werkt ze als verkoopster in een kledingzaak, “’t Is uw eigen keus maar ik zou dít adviseren…” Autoriteit kan ook díe vorm aannemen…
Na 9 jaar volleybal spelen, als libero in het achterveld, wil ze ’s wat anders, misschien handbal. Buitensport? Nee! Ze houdt niet van regen. Nou maar hopen dat het droog blijft tijdens de Eurekaweek.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]
recent commentaar