Werknemers in de Rotterdamse sociale werkvoorziening ontvangen hun nabetaling zonder dat dit ten koste gaat van hun toeslagen. De gemeente Rotterdam en de Belastingdienst hebben hierover afspraken gemaakt.
De Belastingdienst heeft in een spoedoverleg met de gemeente Rotterdam aangegeven een eindheffingsmogelijkheid in te zetten. Dit betekent dat medewerkers wel de normale inkomstenbelasting betalen over hun nabetaling, maar ze hoeven vervolgens niet de toeslagen opnieuw te laten berekenen en eventueel terug te betalen.
In de afgelopen twee jaar zijn voor alle medewerkers bij de sociale werkvoorziening van de gemeente Rotterdam de functieomschrijvingen geactualiseerd en opnieuw gewaardeerd. Bij circa 400 medewerkers bleek dat zij ander werk doen waar een hoger salaris bij hoort. Daarnaast ontvangen deze medewerkers nog met terugwerkende kracht een nabetaling. Daardoor gaat het soms om grote bedragen.
Deze nabetaling zou in het huidige systeem ernstige gevolgen kunnen hebben voor de toeslagen. Wethouder Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam Tim Versnel: “Ik vind het zeer belangrijk dat we op een zorgvuldige manier deze nabetaling nu kunnen uitvoeren. Deze werknemers werken hard voor onze stad en moeten de juiste waardering krijgen. Werken moet lonen. Niet alleen in Rotterdam, maar de hele sector van werk-ontwikkelbedrijven.”
Veilig geld moet de norm worden
Ombudsman Marianne van den Anker heeft zich samen met de Brede Raad en de SW Adviesraad vanaf het begin onverminderd ingezet voor deze groep werknemers: “Dit zijn hele kwetsbare mensen die rond het minimum leven. Die moeten niet nog eens te maken krijgen met een naheffing waardoor ze dit geld zien verdampen. Ze hebben hier hard voor gewerkt. ‘Veilig geld’ noem ik dat. Dat je niet met terugwerkende kracht verder in de problemen komt. Voor de mensen in Rotterdam is de eindheffingsmogelijkheid een goede tussenoplossing, maar dit mag niet het eindpunt zijn. Ik laat pas los als er een structurele regeling komt voor Rotterdam én voor de rest van Nederland, die ook toepasbaar is bij soortgelijke situaties bij het UWV of andere overheidsorganisaties.”
Structurele oplossing
De Inspectie belastingen, toeslagen en douane volgt de komende tijd nauwlettend de inspanningen van het ministerie van Financiën dat nieuw beleid aan het verkennen is. Inspecteur-generaal Bart Snels: “Er moet een structurele oplossing komen om terugvordering van toeslagen in dit soort situaties te voorkomen. Rotterdam loopt daar met de gemaakte afspraken voor deze groep nu op vooruit. De volgende stap is dat hier door het ministerie op wordt doorgepakt en er verder invulling wordt gegeven aan overheidsbeleid waarin de mens weer centraal staat.”
(Persbericht gemeente Rotterdam)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar