Het befaamde Marcussen-hoofdorgel van de Laurenskerk wordt vanaf 2025 gerestaureerd en vernieuwd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 22 oktober is in de Laurenskerk bekendgemaakt dat de opdracht voor de restauratie is gegund aan de firma Hermann Eule Orgelbau, in Bautzen (D).

Internationaal befaamd instrument

Het grootste pijporgel van Nederland is tot ver over de landsgrenzen beroemd om zijn klank. Andries Ponsteen, voorzitter van het renovatieproject en secretaris van de Stichting Grote of Sint Laurenskerk: ‘In 1973 vormde het orgel de bekroning van de herbouw van de Laurenskerk. Het resultaat was een magistraal ‘kathedraalorgel’ dat internationaal wordt geroemd. Sinds de bouw is ons orgel echter meer dan 50.000 uren gebruikt tijdens concerten, kerkdiensten, lessen en tal van muzikale evenementen. Het is tijd voor een grondige opknapbeurt’. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt het orgel te voorzien van een tweede verplaatsbare speeltafel op de kerkvloer. Andries Ponsteen: ‘Dat wordt spectaculair, straks kan je het hoofdorgel vanaf twee plekken bespelen. De hele operatie kost € 2.200.000.-  en we zijn er trots op, dat we dit bedrag nu bij elkaar hebben gekregen’.

De restauratie van het Marcussen-hoofdorgel maakt deel uit van het grotere project ‘Hyperorgel Rotterdam’. Dit voorziet ook in een nieuw te bouwen, digitaal aanstuurbaar ‘hyperorgel’ voor het koor van de Laurenskerk. De bouw van dit revolutionaire orgel is gepland in 2028.

Laurenskerk blijft in gebruik

De restauratie zal plaatsvinden in 2025, 2026 en begin 2027. In dat laatste jaar is ook de feestelijke (her)ingebruikname voorzien. De kerk blijft al die tijd in gebruik, zij het zonder hoofdorgel. De firma Eule is één van  de grootste orgelbouwers van Duitsland en heeft een ambachtelijke traditie vanaf 1872. Eule heeft onder meer van zich doen spreken met de restauratie van het grote Ladegast-orgel in de Nicolaikerk van Leipzig (één van Bachs kerken) en de bouw van een nieuw orgel voor de Konstantin Basilika in Trier. Ponsteen: ‘Eule beschikt over de unieke combinatie van traditioneel vakmanschap én kennis van de nieuwste orgeltechnologie. We koesteren natuurlijk de klank en de kern van ons beroemde hoofdorgel, maar willen ook de gebruiksmogelijkheden ervan vergroten’.

(ingezonden mededeling)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.