Een docent van het Emmauscollege in Rotterdam-Oosterflank is bedreigd nadat een foto van een spotprent die in een van de lokalen heeft gehangen, viral ging op Instagram. Dat meldt de politie. Om hoeveel bedreigingen het precies gaat, is niet bekend. De politie neemt de bedreigingen in ieder geval serieus en neemt maatregelen.

Het zou gaan om een spotprent van Joep Bertrams, de winnaar van de Inktspotprijs in 2015. De winnende spotprent gaat over de aanslag op Charlie Hebdo.

“Op de foto is de context waarin de spotprent hangt volledig verdwenen”, stelt de schoolleiding in een brief aan ouders en leerlingen. “Het gevolg is dat er bedreigingen in de richting van collega’s zijn geuit. Deze bedreigingen vinden we onacceptabel.”

Samuel Paty
Het Nederlandse onderwijs stond maandag nog stil bij de moord op de Franse leraar Samuel Paty. Hij werd twee weken geleden onthoofd, nadat hij in zijn klas spotprenten van de profeet Mohammed had gebruikt in een les over vrijheid van meningsuiting.

Het Emmauscollege besteedde hier maandag ook aandacht aan. Via de intercom zei de rector onder meer dat de school een plek moet zijn waar in vrijheid en veiligheid gewerkt moet kunnen worden. “Zodat onze leerlingen zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige burgers die kunnen samenleven in een land dat wordt gekenmerkt door vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Waarden die naadloos aansluiten bij onze visie.”

Maatregelen
De school zegt geschrokken te zijn van de ophef en is in overleg met de politie en de stichting School & Veiligheid. “We stellen alles in het werk om onze school voor iedereen een veilige plek te laten blijven, zodat de leerlingen morgen in alle rust naar school kunnen.”

De politie laat weten de bedreigingen uiterst serieus te nemen en staat in contact met de school. “We nemen zichtbare en onzichtbare maatregelen die er voor moeten zorgen dat deze bedreigingen stoppen.”

Er wordt onder meer extra gesurveilleerd bij de school. De politie zoekt momenteel uit wie achter de bedreigingen zit.

UPDATE

‘Bedreigde docent Emmauscollege duikt onder’

De docent van het Emmauscollege in Rotterdam die eerder deze week werd bedreigd vanwege een spotprent in zijn klaslokaal, zit momenteel ondergedoken. Dat melden bronnen aan NRC.
De politie liet dinsdag weten de bedreigingen aan de docent serieus te nemen. “We nemen zichtbare en onzichtbare maatregelen die er voor moeten zorgen dat deze bedreigingen stoppen.”

Er wordt onder meer extra gesurveilleerd bij de school. De politie zoekt momenteel uit wie achter de bedreigingen zit.

De school besteedde net als veel andere onderwijsinstellingen maandag aandacht aan de moord op Samuel Paty. De Franse leraar werd twee weken geleden onthoofd, nadat hij in zijn klas spotprenten van de profeet Mohammed had gebruikt in een les over vrijheid van meningsuiting. Op het Emauscollege hing de vlag halfstok, werd een minuut stilte gehouden en hield de rector een praatje, meldt NRC.

Maar de emoties zouden pas echt hoog opgelopen zijn aan het einde van de dag, toen een aantal islamitische meisjes het lokaal binnenliep waar de betreffende spotprent hing. Zij wilden volgens de krant, die een anonieme betrokkene binnen de school sprak, dat de cartoon zou verdwijnen.

“Ze zeggen dat de docent zich schuldig maakt aan ‘godslastering’. Er worden andere leerkrachten bijgehaald. De docent probeert uit te leggen dat de man op de cartoon niet de profeet is, maar een jihadist. Het lukt niet tot de meisjes door te dringen. De discussie loopt hoog op en als ze vertrekken, is de cartoon van het prikbord gehaald.
De schooldag is klaar – maar op Instagram en Facebook gaat de rel door”, schrijft NRC.

Zo schreef iemand op Instagram onder meer: “Als dit niet heel snel weg wordt gehaald, gaan we het anders aanpakken.” Ook zouden er online bedreigingen zijn tegen de leraar.

NRC meldt dat de leraar ondergedoken zit. Ook andere docenten zouden zich niet meer veilig voelen. De school heeft aangifte gedaan van bedreiging.

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.