De 16 jarige Jeroen van Dulst uit Rotterdam na 12.000 zeemijl terug in IJmuiden

Rotterdam, 20 Maart 2017. Voor de familie van Dulst uit Rotterdam breekt een lang verwacht moment aan. Na een schoolprogramma van een half jaar aan boord van het Tall Ship de Regina Maris, komt op 15 april Jeroen van Dulst in IJmuiden aan. Het zal een afscheid en een weerzien tegelijk zijn. Afscheid van je ‘familie aan boord’ waar je een half jaar lang lief en leed mee gedeeld hebt, weerzien met de ouders, broertjes, zusjes, grootouders en vrienden die je een half jaar gemist hebt.

Half oktober vorig jaar vertrok de Regina Maris, een driemast schoener, vanuit IJmuiden voor haar ‘Rondje Atlantic’. School at Sea is de organisatie achter dit project met 34 vierde en vijfde klas leerlingen, 5 docenten, 4 bemanningsleden en een kapitein. Tijdens het project wordt het schoolwerk aan boord gemaakt. Ondertussen vaart het schip naar de Canarische en Kaapverdische eilanden, steekt ze de oceaan over naar Dominica, Curaçao, Aruba, San Blas eilanden (Panama) en Cuba. In Panama en Cuba wordt er een reis over land gemaakt in kleine groepjes waarin de leerlingen zelf besluiten waarheen, hoe te reizen, waar te slapen en wat te eten. Daar hebben ze een budget voor gekregen. Van Cuba naar Bermuda dan over de Oceaan naar de Azoren en weer terug naar IJmuiden. Onderweg worden expedities, uitwisselingen met andere scholen en verschillende (culturele) activiteiten georganiseerd. Een letterlijke verbreding van de horizon.

‘Voor Jeroen is het de reis van zijn leven. Hij heeft keihard gewerkt om het benodigde budget voor deze tocht bij elkaar te krijgen.’ Aldus zijn moeder, Esther Merten. ‘Hij heeft ongelofelijk veel meegemaakt en nieuwe vrienden voor het leven. We hebben hem een half jaar niet gezien en slechts af en toe contact via de telefoon en soms via internet. Dat is toch best wel lang.’ Midden op de oceaan is er doorgaans geen verbinding, waardoor de kinderen aan andere dan reguliere zaken toekomen. Daarnaast is het aanpezen om bij te blijven met school met zoveel taken en praktische afleiding. Gelukkig werken de leraren van het Krimpenerwaard College hieraan mee waar Jeroen in de vijfde klas zit.

‘Met z’n drieën de hele dag voor 40 man koken en afwassen, in een klein, slingerende kombuis, terwijl je vecht tegen zeeziekte is niet altijd leuk.’ Aldus Arjèn van Dulst, vader van Jeroen. Maar de belevenissen aan boord zijn overwegend fantastisch, samenwerken vooral en dat begint met ’s-morgens brood bakken, maar ook wachtlopen met ondergaande en opgaande zon, vissen op tonijn onderweg voor de broodnodige afwisseling van eten, de mast in om de zeilen te wisselen, soms bij heftige zeeën.

Van een rustig vakantietochtje is dan ook geen sprake. Alles aan boord doen de kinderen zelf, onder toeziend oog van de bemanning. Navigeren, zeilen, eten koken, wassen, opruimen en schoonmaken. Ook houden ze dag en nacht de wacht tijdens het varen op zee. Daarnaast wordt het schoolwerk gedaan. Hiervoor zijn docenten aanwezig en volgt elke leerling zijn eigen lesprogramma zelfstandig dat in samenspraak met hun middelbare school in Nederland is opgesteld. Ze brengen de leerstof gelijk in praktijk. Hoe mooi is het om voor biologieles een vliegende vis die op dek is geland te ontleden? Of om voor je praktische opdracht Aardrijkskunde op de vulkaan de El Teide in Tenerife, veldonderzoek te doen?

De planning is dat Regina Maris op 15 april om 10.30 uur door de kleine sluis in IJmuiden vaart. Vanaf 10.00 uur verzamelen familie en vrienden zich langs de kade. Dan zullen de verhalen loskomen van alle belevenissen de afgelopen 6 maanden.

De missie van School at Sea is om leerlingen de kans te geven zich te ontwikkelen, door kennis èn ervaring, naast het reguliere schoolprogramma. Een ervaring voor het leven.

Meer informatie op www.schoolatsea.com

(tekst: School at Sea; foto’s: Jeroen van Dulst)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]