Op 4 mei 2014 mei organiseert het Joods Cultureel Kwartier voor de eerste keer Open Joodse Huizen in Rotterdam in samenwerking met de Stichting Comité Loods 24 en tal van lokale partners. In Joodse Huizen woonden voor, tijdens en vlak na de oorlog joodse mannen, vrouwen en kinderen, al dan niet in familieverband.
Hun levens van voor en tijdens de oorlog staan centraal, in hun eigen huis, straat en buurt. Directe getuigen, hun nazaten en kenners vertellen over het vooroorlogse joodse leven en de gebeurtenissen tijdens de oorlog. Ook zijn er verhalen over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer.
Achtergrond
Veel huidige (buurt-)bewoners zijn geïnteresseerd in het vooroorlogse leven van hun huis, straat of buurt. Dit werd duidelijk tijdens de Amsterdamse Open Joodse Huizen in 2012. Er bleek een behoefte te bestaan aan deze nieuwe manier van herdenken. Dit resulteerde in Open Joodse Huizen in zes steden in 2013, en Huizen van Verzet in Amsterdam. In 2014 wordt Open Joodse Huizen uitgebreid naar acht steden: Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Tilburg en Elburg. Een belangrijke bron voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op de Community Joods Monument.
Wat gebeurt er op 4 mei?
Op tientallen adressen worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Bezoekers zijn welkom om te komen luisteren en mee te praten. Elke bijeenkomst begint op het hele uur en duurt 45 minuten. Alle huizen zijn gratis toegankelijk, houdt rekening met een beperkt aantal plaatsen De programma’s van Rotterdam en alle andere steden zijn te vinden op www.openjoodsehuizen.nl. Verschillende sprekers, onder wie overlevenden, vertellen hun verhaal over vooroorlogs leven, vervolging, oorlog en bevrijding. Het gaat om verhalen van voormalige en huidige bewoners, met foto’s, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek.
In Rotterdam opent het eerste huis op 4 mei om 11.00 uur zijn deuren, aan de Agniesestraat 59 b. Deborah Lipschits vertelt daar over haar vader Ies Lipschits, oprichter van het Digitaal Joods Monument en auteur van Onbestelbaar. Op dertien adressen worden herdenkingen gehouden. In de wachtruimte van Advokatenkollektief Rotterdam (Crooswijksesingel 34) vertelt Leopold Hertzberger over zijn grootouders en zijn oom Leopold Hertzberger die vermoord werd in Auschwitz. De dag wordt afgesloten met een bijzonder avondprogramma in het voormalige WB-theater aan de Nieuwe Binnenweg 326-328. Met twee minuten stilte om 20.00 uur en verhalen, presentaties en filmbeelden over herdenken, Joods leven in Rotterdam, de bioscoopexploitant Karl Weisbard en zijn moeizame relatie met stadgenoot en grote concurrent Abraham Tuschinski.
download hier de flyer
Woont u in een joods huis?
Op het Digitaal Joods Monument staan de in 1941 in Nederland wonende joden vermeld die de oorlog niet hebben overleefd. Ook vind je hier de adressen waar joden tijdens de oorlog woonden. Op www.communityjoodsmonument.nl kan je op adres zoeken of je in een joods huis woont. Ook dit jaar roepen we alle bewoners van joodse huizen op de herdenkingsposter in de meidagen voor het raam te hangen. Deze poster is uit te printen via de website: www.communityjoodsmonument.nl/poster
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar