De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland spreken hun waardering uit voor het vandaag gepresenteerde steunpakket van het kabinet voor de industrie. Met onder meer een subsidie van bijna 500 miljoen euro ter verlichting van de hoge energiekosten en het schrappen van de plasticheffing, zet het kabinet een belangrijke stap richting herstel van het investeringsklimaat in het haven- en industriecluster. Rotterdam en Zuid-Holland benadrukken dat zij dit pakket als een begin zien, geen eindstation. De structurele uitdagingen blijven onverminderd groot – niet in de laatste plaats door het uitblijven van een doorbraak op het gebied van stikstofruimte.

Het steunpakket dat het ministerie van Klimaat en Groene Groei 25 april naar buiten bracht sluit op meerdere punten aan bij de oproep in de recente brandbrief van Rotterdam en Zuid-Holland. Het kabinet zet onder andere in op het aanjagen van de waterstofproductie en de marktvraag naar waterstof. In Aramis, een groot CO₂-opslagproject onder de Noordzee, wordt geïnvesteerd. Doordat het kabinet daarbij ook het risico op tegenvallende vraag afdekt, heeft dit project een grotere kans van slagen. Ook de Stimuleringregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) komt weer beschikbaar. Bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of de CO2-uitstoot verminderen kunnen hiervoor subsidie ontvangen. In totaal is voor deze regeling 8 miljard beschikbaar.

Verder wordt de tijdelijke regeling Investeringssubsidie Klimaatneutrale Chemie (IKC) met drie jaar verlengd (totaal beschikbaar 497 miljoen) en zijn de plasticheffing en norm van de baan. Desondanks blijven er zorgen over de nettarieven op de langere termijn en de nationale CO₂-heffing. De CO₂-heffing wordt weliswaar aangepast, maar blijft bestaan. Wethouder Robert Simons (Haven en Economie, gemeente Rotterdam): “Het kabinet laat met deze steunmaatregelen zien dat het onze brandbrief serieus heeft genomen. Dit is goed nieuws voor de werkgelegenheid in onze stad, een belangrijke stap richting een gelijk Europees speelveld én essentieel voor het herstel van vertrouwen bij bedrijven die al lange tijd onder druk staan. Maar het is geen tijd om achterover te leunen. Zonder consistent langetermijnbeleid blijft onze concurrentiepositie en strategische autonomie kwetsbaar.”

Gedeputeerde Arne Weverling (Transitie Haven en Industrie, provincie Zuid-Holland): “Het is voor het kabinet balanceren tussen verduurzaming en het verbeteren van de concurrentiepositie van onze industrie. Met de maatregelen die nu voorliggen laat het kabinet zien recht te willen doen aan alle belangen die er zijn. En oog te hebben voor het belang van onze industrie voor de Nederlandse economie en autonomie. Daarmee zeg ik niet dat we er al zijn. Grote opgaven zoals stikstof en netcongestie moeten worden opgelost om de doelstellingen van het kabinet op de energietransitie en verduurzaming te realiseren en het investeringsklimaat te verbeteren. Ik kijk uit naar Prinsjesdag en de plannen voor de lange termijn.”

De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland blijven zich onverminderd inzetten voor een concurrerend, duurzaam en innovatief industriecluster – met als gezamenlijke ambitie om in 2050 het meest vooruitstrevende cluster van de wereld te zijn. Beiden kijken met belangstelling uit naar het debat over de Voorjaarsnota en aanvullende voorstellen vanuit de Tweede Kamer.

(Persbericht gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.