Zoals altijd boden we ook dit jaar weer excursies aan tijdens de Week van Ons Water. Voor de rondleiding in Gemaal Schilthuis in Rotterdam moesten we de aanmeldingen al snel stopzetten door de grote interesse. Eén van de reacties achteraf: “Heel bijzonder om zo een kijkje te krijgen ‘achter de schermen’ bij het waterschap.”
Hoogheemraad Paul van den Eijnden die ook bij de dijkexcursie in Ouderkerk aan den IJssel was: “Met dit soort excursies kunnen we goed laten zien hoe belangrijk het werk van het waterschap is. En de enthousiaste reacties die we terugkrijgen, maken duidelijk dat dat erg gewaardeerd wordt.”
Wandelt u mee? Lancering wandelgids
De auteurs Cock Hazeu en Peter Kuiper hebben nu een wandelgids samengesteld voor het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard.
Na een half jaar fl ink rondwandelen, willen ze het publiek ook laten kennis maken met de oer-Nederlands combinatie van land en water, wat zich het beste te voet laat verkennen, aldus de makers. Het mooie gebied Schieland en de Krimpenerwaard kent maar liefs 11 wandelingen. De auteurs overhandigden op 30 september aan dijkgraaf Toon van der Klugt het eerste exemplaar.
Wilt u ook wandelen? Kijk op de website:
www.gegarandeerdonregelmatig.nl
Klaar voor het stormseizoen
In het stormseizoen, dat loopt van 1 oktober tot en met 15 april, is de kans op hoog water door storm en regen het grootst. Erg belangrijk dus om er ieder jaar voor die tijd weer voor te zorgen dat alles er goed bij ligt. Dit doen we door de rivierdijken te inspecteren, te zorgen dat de calamiteitenplannen actueel zijn en de beweegbare waterkeringen in tunnels en coupures te testen.
Coupure is een moeilijk woord voor verlagingen in dijken waar een weg de dijk kruist, zoals bijvoorbeeld bij een veerpont of op- en afritten bij sommige woningen. Die coupures kunnen we dichtmaken met balken en in het geval van de veerpoort in Schoonhoven met deuren.
Ieder jaar testen we dit, zodat we weer parate kennis hebben over hoe het moet en kunnen controleren of het materiaal nog goed is. Zo verkleinen we risico’s op overstromingen in een periode dat de risico’s hoger zijn.
Waar houden we rekening mee?
De Nieuwe Maas, Lek en Hollandsche IJssel die door en langs ons gebied stromen, staan zo sterk onder invloed van de waterstand op de Noordzee. We houden de waterstanden en weersverwachtingen altijd goed in gaten, zodat we op tijd kunnen inspelen op hoog water in de rivieren en de polders.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar