Bewoners vragen stellingname van politieke partijen

Op 14 t/m 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Daarin moeten politieke partijen kleur bekennen over de oeververbinding van De Esch naar Feijenoord en over verstedelijkingsplannen in de Oostflank van Rotterdam. Beide ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor het leefklimaat in De Esch en omgeving. Met een brandbrief hebben bewoners daarom aan partijen gevraagd hierover duidelijker te zijn. Waar staan zij de komende jaren voor?

Geen oeververbinding voor autoverkeer
De planvorming voor de oeververbinding laat nog steeds alle mogelijkheden open: Tunnel of brug? Wel of geen autoverkeer? De bewoners van De Esch hebben al vele malen aangegeven tégen doorgaand autoverkeer in hun wijk te zijn. Een verbinding met Rotterdam-Zuid voor openbaar vervoer is acceptabel, maar alléén via een geboorde tunnel onder de rivier tot aan metrostation Kralingse Zoom.

De planvorming voor de oeververbinding heeft, samen met de verstedelijkingsopgave voor 20.000 tot 30.000 woningen in de Oostflank van Rotterdam, grote gevolgen voor het woon- en leefklimaat in De Esch. Dat vraagt om afstemming en samenhang. Maar daar ontbreekt het nog steeds aan. Bewoners worden daarom steeds gedwongen om op deelplannen te reageren en in te spreken. Dat is erg ingewikkeld. Wat het nog ingewikkelder maakt voor bewonersparticipatie zijn de plannen en ideeën die marktpartijen zoals projectontwikkelaars kunnen indienen voor grootschalige woningbouw. Er is een woningcrisis dus alle plannen lijken welkom te zijn. Wie kan daar tegen zijn. Maar wat betekent dit voor de leefbaarheid van De Esch?

Rust, ruimte en groen
In het voorjaar van 2021 heeft het Buurtcollectief De Esch, in samenwerking met de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk en een consortium van vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars, zes bijeenkomsten met bewoners georganiseerd. Hierin zijn de kernwaarden van De Esch geformuleerd. Vervolgens zijn die in juli 2021 aan het college van Burgemeester en Wethouders aangeboden. De unieke kernwaarde luidt: rust, ruimte en groen. Dàt is voor veel bewoners de belangrijkste reden om met plezier in De Esch te gaan of te blijven wonen. Dit staat haaks op vergaande plannen voor een oeververbinding met doorgaand autoverkeer, dat mogelijk ook het beschermde natuurgebied Eschpolder doorkruist. Het staat ook haaks op de geplande verstedelijking die ten koste gaat van de rust, de ruimte en het groen in De Esch.

Groene corridor van Eschpolder tot Kralingse Bos
Door Stichting Groenwaarde en Stichting Oude Plantage wordt al jaren gepleit voor het voltooien van een groene corridor tussen de eerder genoemde Eschpolder en het Kralingse Bos. Zo’n corridor kan worden versterkt via De Esch, park Oude Plantage en Burgemeester Oudlaan. Van belang daarbij is dat de Abram van Rijckevorselweg wordt verdiept en overkluisd. De initiatiefgroep Kralingen a/d Maas heeft zich hiervoor ingezet en wordt door veel groepen in De Esch en Kralingen-Oost ondersteund. Ook de gemeenteraad heeft zich hierover onlangs positief uitgeproken. Dat is politieke winst voor de leefbaarheid! Maar we zijn er nog niet, want de geplande oeververbinding en de verstedelijkingsopgave zijn nog niet afgerond. Daarom, laten we met elkaar waakzaam zijn. En stem bewust tijdens de aanstaande verkiezing van de gemeenteraad.

Laat uw stem horen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

  1. Behoud de waarden van De Esch als rustige, groene en ruimtelijke wijk als voorwaarde voor handhaving van het huidige gewaardeerde leefklimaat.
  2. Verbreding van de ecologische zone tussen de Eschpolder via de Oude Plantage en Burgemeester Oudlaan naar Kralingse Bos door overkluizing van de Abram van Rijckevorselweg.
  3. Geen afsnijding van de oever in de bocht van de Nieuwe Maas waardoor het NatuurNetwerkNederland (NNN)-gebied natuurpark Eschpolder voor een groot deel verdwijnt.
  4. Geen varianten van de oeververbinding waarbij de ingangen van de Eschpolder en de Nesserdijk vrijwel worden vernietigd.
  5. Als er al een oeververbinding moet komen dan hooguit een geboorde, ondergrondse metrotunnel via de Kralingse Zoom naar Feijenoord en Zuidplein. Kortom: géén doorgaand autoverkeer door De Esch!
  6. Onderzoek de mogelijkheden van natuur inclusieve woningbouw op lege plekken en behoudt zo een leefbare ruimte. Geen steen op groen!

Indien u een reactie op dit artikel wilt geven of vragen heeft, stuur dan een emailbericht naar: infobuurtcollectiefdeesch@ziggo.nl. Of kom langs in het Huis van de Wijk ‘De Pomp’, Rijnwaterstraat 23.

Wat kunt u nog meer doen?

Wilt u meedenken over de toekomst van De Esch, kom dan naar de jaarvergadering van Buurtcollectief De Esch op zondag 10 april, 14 uur, in de Paleiszaal van het Pompgebouw, Rijnwaterstraat 11.

Gezien de ingrijpende ontwikkelingen die op De Esch afkomen, heeft het buurtcollectief besloten om het roer te om te gooien. De ontwikkelingen vragen namelijk om participatie van alle burgers die verder gaat dan voorheen. En het vraagt om een nieuwe bestuursvorm. Daarom wil het collectief gaan werken op basis van vijf kernwaarden met bijbehorende bestuursportefeuilles: Mobiliteit, Groen, Wonen, Voorzieningen en Sociaal. Dit worden de kapstokken waaraan werkgroepen van vrijwilligers worden opgehangen. Het huidige bestuur treedt grotendeels af en ziet graag enthousiaste bewoners komen die een bestuursportefeuille willen leiden. Hierbij wordt vooral gedacht aan studenten, dertigers en veertigers. Daarnaast is er behoefte aan meer vrijwilligers die concrete taken kunnen uitvoeren.

Meer informatie over de jaarvergadering, de voorgestelde bestuursvorm en de invulling van de vijf portefeuilles wordt over 1 à 2 weken huis-aan-huis verspreid.
Als u na het lezen van dit artikel al geïnteresseerd bent in een rol of taak binnen het buurtcollectief nieuwe stijl, dan mag u dat natuurlijk nu al kenbaar maken via infobuurtcollectiefdeesch@ziggo.nl. Of, kom langs in het Huis van de Wijk ‘De Pomp’.

Zie ook de illustratie Kieswijzer Oeververbinding

bewoners esch 2210 comp

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.