Foto: Van links naar rechts Tim, Robert en Koen van ’t Hart.
Je ziet de voertuigen met het kenmerkende hartje overal in Kralingen en omstreken rijden. Met een vloot van zo’n 500 voertuigen – van onder andere negen persoonsbusjes tot pick-ups en van kleine personenauto’s tot Joggers (gezinsauto) – kan je niet om het Kralingse bedrijf Van ’t Hart Autoverhuur heen. Na meer dan zestig jaar verruilt Van ’t Hart Autoverhuur komende zomer Rotterdam voor Berkel en Rodenrijs. Tim (35): “We zijn eigenlijk al jaren uit ons jasje gegroeid; logistiek gezien is deze locatie niet ideaal. De zero-emissiezone die vanaf 1 januari dit jaar door de gemeente Rotterdam is ingevoerd, was voor ons het laatste zetje om te verhuizen.”
Het succesvolle familiebedrijf Van ’t Hart Autoverhuur werd opgericht in 1962 door Ab van ’t Hart. Zijn vier zonen zijn van jongs af aan actief geweest binnen het bedrijf. Inmiddels is alleen de jongste – Robert (65) – er nog werkzaam, maar ook daar komt binnenkort verandering in. “Ik ben nu 65. Een mooie leeftijd om het wat rustiger aan te gaan doen.” Het familiebedrijf komt echter in goede handen. Zijn twee zonen Koen (37) en Tim (35) zijn sinds 2018 al mede-eigenaar en nemen het stokje over.
Hoe het begon…
Ab van ’t Hart was melkboer in Kralingen en is met één busje begonnen om deze te verhuren. In het kantoor aan de Kortekade zie je nog elementen die wat vertellen over de geschiedenis van het in 1949 opgerichte Kralingse bedrijf. In de hoek staat een ijzeren melkbus en aan de muur hangt een beeldhouwwerk van een paard voor een auto gespannen. “Dat was in het kader van autoloze zondag*, waarop het voor auto’s niet was toegestaan de weg op te gaan. Door een paard voor de auto te spannen, kon mijn vader Ab toch de weg op met zijn melkbussen”, lacht Robert (65). Een aantal jaar later kocht Ab een busje om deze daarna te verhuren. “Dat was in die tijd bijzonder en een grote investering, maar Ab nam het risico.” Daar werd de fundering gelegd voor wat later zou uitgroeien tot het toonaangevende, Kralingse autoverhuurbedrijf Van ‘t Hart. In eerste instantie werd er verhuurd vanaf Ab zijn eigen huis aan de Oudedijk en vanaf 1971 vanaf de Kortekade nummer 82. “Ik runde het bedrijf eerst met mijn drie broers. Elke keer als er een naastgelegen pand met garage vrijkwam, kochten wij het op, met name voor stalling van de wagens.” Zo verdwenen onder andere de pakhuizen van de hovenier, de kaasboer, de groenteman en die van een man met Amerikaanse auto’s uit het straatbeeld van de Kortekade. Inmiddels beslaat Van ’t Hart Autoverhuur meerdere aaneengesloten panden, die via de achterkant met elkaar verbonden zijn.
Van Rotterdam naar Berkel en Rodenrijs
Toch werd in het voorjaar van 2022 besloten op zoek te gaan naar een andere locatie. Tim: “De toekomst ligt op elektrisch gebied, maar op de huidige locatie ontbreekt het daarvoor aan mogelijkheden. Daar komt bij dat je inmiddels alle dagen betaald moet parkeren tot elf uur ’s avonds en we onvoldoende parkeervergunningen en -plekken hebben. Tel daar de strengere milieu-eisen bij op en je ontkomt er niet aan te gaan zoeken naar een andere plek.” Die locatie werd gevonden op het bedrijventerrein Oudeland in Berkel en Rodenrijs (Zeppelinstraat 65), net buiten Rotterdam. “Vanaf Rotterdam Centraal is het slechts een paar haltes met de Randstadrail en ook met de auto ben je er in een kwartiertje vanaf de Kortekade. Het klinkt ver, maar het is veel dichterbij dan je denkt. En, niet onbelangrijk, je kan er gratis parkeren.”
De mogelijkheden van de nieuwe locatie zijn enorm. Tim: “We kochten een kavel. Het voordeel van een nieuw pand bouwen is dat je eigenlijk geen restricties hebt. We hadden ‘carte blanche’.” Toch zal het voor de familie, de klanten en omwonenden wel even wennen zijn als Van ’t Hart Autoverhuur de Kortekade over een aantal maanden voorgoed verlaat. “We zijn allemaal in Kralingen geboren en er eigenlijk nooit meer uit geweest. Het ‘ons kent ons’, de praatjes met de buren, dat gaan we zeker missen! Het nieuwe pand ligt buiten de stad. Van het dorpsgevoel zal niet veel meer over blijven.”
*De autoloze zondag in 1973 was een maatregel van de Nederlandse regering om de tekorten aan benzine in te perken. Door een conflict over het bezit van en de toegang tot het Suezkanaal werd de olietoevoer vanuit het Midden-Oosten richting Europa drastisch verminderd waardoor tekorten ontstonden.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar