Een nieuwe (oude) concertvorm
Een klassiek concert in de vorm die wij heden ten dage kennen, was in de 17de en 18de eeuw niet gebruikelijk. Destijds ging men voor dans, toneel, dan wel muziek niet naar aparte voorstellingen: alle disciplines kwamen in één, zeer afwisselend programma aan de orde. Het was muziektheater in de ware en meest oorspronkelijke betekenis. Wie de klassieken kent, weet dat de door William Shakespeare geschreven theaterstukken vaak liederen bevatten en dat Molière balletten, aria’s en muzikale intermezzi gebruikte in zijn toneelwerken. Een blik op willekeurige 18e -eeuwse muziektheaterprogramma’s maakt onmiddellijk duidelijk hoezeer de disciplines verweven waren: naast muziek en dans speelde de kunst van het acteren -zowel in woord, als in gereguleerd gebaar- een belangrijke rol in het overbrengen van emoties naar het publiek. In composities uit die tijd zijn invloeden van taal en beweging dan ook aanwijsbaar terug te vinden. Opmerkelijk genoeg was het gebodene veelal zeer eigentijds, geen muziekstuk was ouder dan 20 jaar en bijna elke voorstelling kende een of meer premières.
Musica Poetica – ensemble voor oude muziek o.l.v. Jörn Boysen
Musica Poetica brengt in deze reeks concerten de verwevenheid van destijds naar een hedendaags podium. De Oude Muziekbeweging streeft naar een historisch juiste uitvoeringsstijl gebaseerd op bewaard gebleven partituren, geschriften, verhandelingen, instrumenten en ander bewijsmateriaal uit de betreffende periode van de muziekgeschiedenis.
Elk van de vier concerten kent een hoofdthema, waarbij de invulling van het programma geschiedt op basis van 18e -eeuwse voorbeelden. Afwisseling is daarbij een kernbegrip: zo voerde men in de 18e eeuw een symfonie slechts zelden aaneensluitend uit. Tussen de delen mocht zo maar een opera-aria klinken, of een werk in kleine bezetting. Ook keek men niet op van een fraai gedeclameerde monoloog of een hoofse dans ter afwisseling. Net als in de 18e eeuw gebruikelijk, zal elk programma in de reeks nieuwe, in barokstijl gecomponeerde muziek omvatten.
Programma’s concertreeks 2016-2017
Tijdstip: vrijdagavond om 20:00 uur
Vrijdag 28 oktober 2016: “Vivaldi – De Rode Priester”
Antonio Vivaldi is bij de muziekliefhebbers vooral bekend als groot violist en componist. Maar hij was ook arrangeur en opera-impresario. Dat hoort men niet slechts in zijn dramatische werken, maar komt ook tot uitdrukking in zijn theatrale instrumentale muziek.
In dit programma brengt Musica Poetica scènes uit zijn opera’s en concerten waarin de vioolsoliste Antoinette Lohmann de rol van Vivaldi overneemt.
Vrijdag 27 januari 2017: “Georg Benda: Ariadne auf Naxos”
“Een dergelijk soort drama te schrijven was altijd mijn wens. […] – Ik dacht echter dat zoiets niet zou kunnen werken! – U weet wel, dat er niet gezongen, maar gedeclameerd wordt – en de muziek slechts steunend is als in een recitatief – soms wordt ook tijdens de muziek gesproken, wat heerlijk uitpakt; – […] ik hou zo zeer van die twee werken, dat ik ze altijd bij me draag”.
Aldus de grote Wolfgang Amadeus Mozart over Benda’s werken Medea en Ariadne (1778).
Rond 1760 ontstond een experimentele theatervorm die melodrama of duodrama genoemd werd. Het kenmerkende van deze nieuwe vorm van muziektheater was, dat poëzie en muziek -elk in hun ongebondenheid- elkaar niet tegenwerken, maar juist kunnen versterken. Die versterking resulteert in zoveel kracht dat menige opera er bleekjes bij afsteekt.
In 1774 componeerde Georg Anton Benda zijn duodrama Ariadne auf Naxos. De uitvoeringen waren onmiddellijk een groot succes. Deze versie van “Ariadne auf Naxos” door Musica Poetica, is voor Nederland een première.
Vrijdag 28 april 2017: “Molière”
De grote Franse dichter Molière was met zijn theaterstukken veel meer dan slechts een literair fenomeen. Hij ontwikkelde, samen met de Maître de la Musique van Lodewijk XIV Jean-Baptiste Lully, een mengvorm van muziek, ballet en theater die mag worden beschouwd als de oervorm en voorloper van de hedendaagse moderne musical.
Musica Poetica laat het publiek in dit programma onder meer kennismaken met delen uit “De ingebeelde zieke”.
Vrijdag 9 juni 2017: “Telemanns Vuur”
Als kind droomde Telemann al van een loopbaan als musicus. Tegen de wens van zijn moeder in, die hem liever als een solide advocaat met goed inkomen wilde zien, ging hij zijn eigen weg. “Mijn vuur was te groot”, schreef hij later. Telemann hoorde tot de grote componisten van zijn tijd. Bach en Händel bewonderden de in heel Europa beroemde componist, die ook gedichten schreef en als uitgever werkte.
Ter gelegenheid van Telemanns 250e sterfdag ontsteekt Musica Poetica in dit laatste concert in de reeks als eerbetoon aan de componist een spetterend muzikaal vuurwerk.
Kaarten zijn te koop bij:
Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145,
Lectuurwinkel Veenstra, Lusthofstraat 43,
La Mer/Berlioz, Kortekade 14
Van der Heijde Bladmuziek, Coolsingel 119 (Donner)
en aan de zaal.
Goedkoper naar onze concerten?
Als u een strippenkaart hebt, kost een concert maar € 7.50!
Strippenkaarten zijn te koop aan de zaal voor ieder concert en via kaarten@muzikc.nl
Ze zijn twee jaar geldig en u kunt net zo veel mensen meenemen als u wilt! Het is ook erg leuk een strippenkaart cadeau te geven!
recent commentaar