Een goede kwaliteit van het water is belangrijk voor vissen. Andersom is het ook zo, dat een goede visstand bijdraagt aan de waterkwaliteit.
Het waterschap zorgt voor voldoende en schoon water in sloten, singels, vaarten en plassen. Daarmee werken we ook aan een gezond leefklimaat voor vissen. Een goede en gevarieerde visstand is belangrijk voor balans in het ecosysteem (dat is het geheel van planten en dieren in een gebied). Om te zorgen dat vissen veilig en goed door ons gebied kunnen zwemmen, zorgen we voor vrije doorgangen met zo min mogelijk hindernissen. Naast paai- en opgroeiplaatsen hebben we op meerdere plekken vispassages, vistrappen en visvriendelijke pompen.
Vervuiling opsporen met warmtebeelden
Het waterschap werkt aan een goede waterkwaliteit. Een goede waterkwaliteit is belangrijk, zodat we het water in de natuur veilig kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld als zwemwater, bron voor drinkwater, om vee van te laten drinken en voor planten en dieren om in te leven. Als waterschap controleren wij of er via het water geen schadelijke stoffen de natuur ingaan.
In de glastuinbouw worden onder andere meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt om groentes, planten en bloemen goed te laten groeien. Deze stoffen mogen na gebruik niet terechtkomen in de sloot. Daarom sporen wij eventuele lozingen op. Hiervoor meten we bijvoorbeeld of er meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het water zitten. Daarbij gebruiken we hulpmiddelen zoals een warmtebeeldcamera.
Temperatuurverschillen als hulpmiddel
Een warmtebeeldcamera geeft met kleurverschillen aan waar er warmer water de sloot instroomt. Water dat uit een kas komt, is vaak warmer dan het water in de sloot. Met de warmtebeeldcamera kunnen wij zien waar er via buizen water in de sloot terechtkomt. Zo kunnen we gerichter metingen uitvoeren op meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen.
Natuurvriendelijke oevers tellen voor drie
Voor een goede kwaliteit van het water in sloten, singels en plassen is het belangrijk dat er in en om het water verschillende planten en dieren leven. Daarom legt het waterschap natuurvriendelijke oevers aan als een geleidelijke overgang tussen water en land. Hierop kunnen verschillende plantensoorten gaan groeien. Zo ontstaat een fijne leefplek voor bijvoorbeeld (water)vogels, vissen, insecten en kikkers. Zij kunnen er schuilen, eten vinden, opgroeien en voortplanten. Daarom zeggen wij: “Natuurvriendelijke oevers tellen voor drie. Ze zijn goed voor de waterkwaliteit, goed voor plant en dier en voor mensen zijn ze fijn om naar te kijken, langs te lopen, fietsen of varen.”
schielandendekrimpenerwaard.nl
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar