Zijn ze u ook wel eens opgevallen, die wat viezige bleekgroene vlekken op de stoep? Is het kauwgom? Vogelpoep? Nee, het is korstmos. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 700 soorten, ze bestaan al miljoenen jaren en kunnen in elke omgeving overleven. Dus ook in de stad.
Het grappige is: korstmos is helemaal geen mos. Het bestaat uit een alg en een schimmel die met elkaar zijn vergroeid. Ze kunnen niet bestaan zonder elkaar, ze houden elkaar in leven door voedingsstoffen uit te wisselen en ze beschermen elkaar: een innige samenwerking.
Wij mensen hebben veel gemeen met korstmos. Ook wij moeten samenwerken, elkaar helpen, hebben elkaar nodig om te overleven. Wie had dat gedacht?
De stoeptegel of de boom waar korstmossen zich aan hechten, is trouwens alleen maar een steuntje. Ze leven van de lucht, daar halen ze voedsel en water uit. Wat zou het heerlijk zijn als wij dat ook zouden kunnen. Het zou ons leven veel minder ingewikkeld maken. Maar dat terzijde.
Ik dacht altijd dat korstmos alleen op plekken groeit waar de lucht schoon is, dus ik was blij als ik ze in mijn buurt tegenkwam. Maar ik had te vroeg gejuicht: sommige soorten houden juist erg van stikstof. De soort, die ik heb gefotografeerd, is daar ook één van. Tja. Korstmossen vertellen ons dus iets over de luchtkwaliteit, laten we het daarop houden.
Maar waarom zitten ze op de stoep of op een boomstam of op een andere kale plaats? Dat lijkt niet erg comfortabel. De reden: ze groeien heel langzaam en zoeken dus een plek uit waar andere planten hen niet kunnen verdringen. Slim, hoor. En van een betrouwbare bron hoorde ik dat ze op een boomstam alleen op de wat hogere delen groeien, waar honden niet tegenaan plassen. Dat heb ik nog niet zelf kunnen waarnemen, maar het past wel goed in het beeld dat ik me van korstmos heb gevormd.
U merkt het: ik ben onder de indruk geraakt van deze “vlekken”. Daarom ga ik er liever niet meer op staan. Dus als u me zigzaggend over de stoep ziet lopen, weet u waarom…
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar