‘Gisteren werd ik door de directeur gevraagd om op kantoor langs te komen. Hij zei er niet bij waarom. Ik kom daar gewoonlijk ook nooit. Ik weet dat het niet zo goed gaat met ons bedrijf, dus ik ben bang dat ik misschien word ontslagen. Ik weet me echt geen raad. Wat moet ik nu doen?’ Wendy de P. uit R.

Beste Wendy,
We kunnen ons goed voorstellen dat je je zorgen maakt. Je angst is begrijpelijk nu het in deze economisch barre tijden slecht gaat met veel bedrijven. Soms moeten er dan ontslagen vallen. Hopelijk hoeft het voor jou niet zo ver te komen en heb je een prettig gesprek met je directeur. Goed, dat je toch je vraag stelt, want het is wel verstandig goed voorbereid het gesprek in te gaan met je directeur. Het kan namelijk wel zo zijn dat de directeur je ontslag aankondigt. Daarom hebben wij voor jou en voor de lezers van de Ster een aantal tips opgesteld. Zo weet je wat je moet doen bij een dreigend ontslag.

1. Ga niet akkoord met je ontslag Als je van je leidinggevende te horen krijgt dat je zal worden ontslagen, adviseren wij je direct te zeggen dat je het hier niet mee eens bent. Protesteer dus tegen je ontslag en teken niets. Doe ook geen toezeggingen.

2. Vraag je werkgever alles op papier te zetten Het is verstandig je werkgever de ontslagreden en het eventuele financiële voorstel, schriftelijk aan je te bevestigen, zodat je het nog eens rustig kunt nalezen, eventueel samen met een advocaat.

3. Win juridisch advies in Uiteraard is het fijn om bij iemand je verhaal kwijt te kunnen. Dit kan bij familie of vrienden. Voor advies over je ontslag is het echter verstandig een advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht te benaderen. Dat kan veel ellende voorkomen. Soms vergoedt je werkgever de kosten voor een advocaat.

4. Houd je eigen dossier bij Indien je je ontslag ziet aankomen is het verstandig zelf een dossier bij te houden. Je kunt denken aan e-mails, brieven en beoordelingsverslagen. Het kan nog wel eens van pas komen dat je zelf ook kopieën hebt.

5. Blijf doorwerken Ook al zal je na een ontslagaanzegging weinig zin hebben om te blijven werken, is het wel raadzaam dit te blijven doen. Je laat hiermee ook zien dat je je verzet tegen het ontslag. Ga dus ook niet akkoord met een vrijstelling van werkzaamheden maar zeg dat je je beschikbaar houdt voor werk en lever je bedrijfseigendommen, zoals een computer of gsm dan ook niet in.

Heb je ook een vraag op het gebied van werk en ontslag? Je kunt een e-mail sturen aan info@derechtzaak.com en wie weet wordt je vraag hier in De Ster beantwoord. Heb je sneller advies nodig? Neem dan telefonisch contact op met De Rechtzaak op 010-2309409 of kijk op www.derechtzaak.com.