Tijdens de Nationale Dodenherdenking gedenkt het Mariniersmuseum in Rotterdam omgekomen mariniers op bijzondere wijze. Op vrijdag 4 mei zal er via de social mediakanalen van het museum 24 uur lang, ieder uur, een marinier worden herdacht. De mariniers zijn opgenomen in de digitale erelijst www.erelijstmariniers.nl die ook in het museum te raadplegen is.
Digitale erelijst
De digitale erelijst is een database waarin alle mariniers zijn opgenomen die door of vanwege de dienst zijn gesneuveld of omgekomen, tijdens oorlogen, gevechtsacties, patrouilles of oefeningen, of door ongelukken in uitzendgebieden, vanaf 1940 tot heden. In de database kan gezocht worden op naam, op periode en op continent van overlijden. Van vrijwel alle omgekomen mariniers is een portretfoto en – waar mogelijk – andere persoonlijke informatie toegevoegd. Hiermee wil het Mariniersmuseum de gesneuvelde mariniers letterlijk een gezicht geven en op gepaste wijze herdenken. Een voorbeeld van een pagina op de erelijst is de hier bijgeleverde informatie van korporaal der mariniers Johannes van Seggelen, die 14 mei 1947 vermoedelijk is omgekomen in Oost-Java zijn lichaam is nooit terug gevonden. In de erelijst is het verhaal van zijn uitzending terug lezen en zijn er foto’s van hem opgenomen.
De erelijst is opgesteld in de tentoonstelling Zeesoldaten, die een overzicht biedt van de geschiedenis van de mariniers, vanaf de oprichting van het Korps Mariniers op 10 december 1665 door Johan de Witt en Michiel de Ruyter, tot heden. Door de eeuwen heen hebben vele mariniers hun leven gegeven in dienst van de Nederlandse krijgsmacht. Zo ook tijdens de meidagen van 1940, een alles veranderend moment zowel in de geschiedenis van de stad Rotterdam als die van Nederland. Op de Noordoever rond de Maasbruggen verdedigden de mariniers de stad tegen de Duitse aanval. Dit onderwerp wordt in het museum verder uitgelicht in de tentoonstelling “Mariniers 010, thuisbasis Rotterdam”. Zowel gedurende deze inzet als in de periode hierna zijn er mariniers over heel de wereld omgekomen voor vrede en veiligheid.
Helaas zijn de gegevens van overleden mariniers uit het verre verleden vaak onbekend of niet volledig. Vanaf 1940 tot heden is alles echter goed gedocumenteerd en beschikbaar gesteld voor deze erelijst. Met dit digitale document eert het Mariniersmuseum de omgekomen mariniers en het hoogste offer dat zij hebben gebracht.
De opstelling met hierin de databases kan in het Mariniersmuseum in Rotterdam worden geraadpleegd. Daarnaast is de lijst te doorzoeken via de website van het museum. Nabestaanden of anders betrokkenen kunnen actief informatie aanleveren om de database aan te vullen en zo de mariniers te memoreren. Voor meer informatie en de onlinedatabase: www.mariniersmuseum.nl
24-uurs herdenking
Op vrijdag 4 mei zal het museum, in het teken van Dodenherdenking, via de social mediakanalen 24 uur lang – ieder uur – een andere omgekomen marinier herdenken. Een soortgelijke herdenking kreeg vorig jaar van zowel nabestaanden, mariniers als het grote publiek, veel bijval en waardering. Het museum is deze dag geopend.
Johannes Walterus van Seggelen, korporaal der mariniers
(15 april 1925, Simpelveld – 14 mei 1947, Oost-Java)
Korporaal der mariniers Johannes Walterus van Seggelen was oorlogsvrijwilliger en ingedeeld bij de Mariniersbrigade. Op 14 mei 1947 stortte de Fairey Firefly F-24 waarin Van Seggelen zich bevond door onbekende reden neer in vijandelijk gebied bij Malang. Van Seggelen is officieel nog steeds vermist aangezien zijn lichaam nooit is gevonden. Een Indonesisch proces-verbaal van jaren na het incident geeft aan dat Van Seggelen na een paar dagen gevangen is genomen en naar een hotel in Malang is overgebracht. Daar zou hij in maart 1948 samen met twee andere krijgsgevangenen bij een vluchtpoging zijn doodgeschoten. Van Seggelen werd 22 jaar.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar