Bij schijfremmen zullen zogenoemde remschijven gemonteerd worden op de zijkant van een wiel. Deze platen zijn met de naaf vastgeschroefd, waardoor er een directe verbinding is met de velg. Om de remschijven heen zal bovendien remvoering geplaatst worden. Als je gaat remmen dan zullen de remblokjes de schijven omsluiten, hierdoor ontstaat natuurlijk wrijving. Hierbij zal de kinetische energie omgezet worden in warmte-energie, waardoor de snelheid van je auto zal verminderen. Doordat de remschijven constant wrijving creëren om te remmen zal er slijtage ontstaan. Hierdoor moeten deze onderdelen regelmatig gecontroleerd worden uit te zoeken of ze toe zijn aan vervanging of niet. Daarover kun je hieronder in dit artikel nog veel meer vinden.

Hoe kun je slijtage detecteren?
Als de remschijven extreem veel last hebben van slijtage zullen ze natuurlijk vervangen worden. Dit kan onder meer nodig zijn als de platen simpelweg te dun worden, maar ook als ze wigvormig worden. De fabrikant zal altijd aangeven wat de minimale dikte van de schijven is. Dit moet je ook zeker respecteren. Doe je dit niet en zijn de plakjes te dun? Dan zouden de remschijven kunnen breken, met alle gevolgen van dien. Bovendien loop je in dit geval het risico dat de zuigers de remklauw tilt, wat tevens niet de bedoeling is.

Wanneer moeten de remschijven meestal vervangen worden?
Zoals eerder al aangegeven is, zullen producenten van remschijven altijd de minimaal acceptabele dikte vermelden. Meestal staat dit op de rand van het product. Als deze dikte bereikt is zullen de schijven dus vervangen moeten worden. Dit is over het algemeen het geval na 80 tot 120 duizend kilometer voor de remschijven van de vooras, terwijl de schijven van de achteras vaak na 130 tot 170 duizend kilometer vervangen moeten worden. De remschijven aan de voorzijde van de auto slijten dus sneller dan de exemplaren aan de achterkant. Dit komt doordat er meer druk uitgeoefend wordt op de remmen van de vooras.

Zijn er andere situaties waarin de remschijven vervangen moeten worden?
Toch is het niet verstandig om blind uit te gaan van de eerder genoemde afstanden, terwijl de aangegeven minimale dikte ook niet altijd gebruikt moet worden. Het is juist goed om de remschijven regelmatig te controleren. Het kan namelijk zo zijn dat de onderdelen vervangen moeten worden terwijl de dikte nog meer dan voldoende is. Dit zal met name gebeuren als de schijven niet gelijkmatig slijten. Een andere reden hiervan kan zijn dat de remschijven vervormen of scheuren, terwijl barsten en groeven ook kunnen ontstaan op het oppervlak. Zit er een uitstulpsel aan de buitenkant? Dan moet het product ook vervangen worden.

Waarom moet je remschijven vervangen in paren?
Als de remschijven inderdaad toe zijn aan vervanging wordt het zeker aanbevolen om ze in paren te vervangen. Dit is dus verstandig als de schijven vervangen moeten worden voor nieuwe exemplaren vanwege slijtage. Het wordt aangeraden omdat de veiligheid op deze manier gewaarborgd wordt. Vervang je maar één remschijf? Dan zou het kunnen dat de remkracht aan beide kanten verschillend is. Hierdoor zou het stuur kunnen trillen of af kunnen wijken, wat je natuurlijk liever niet hebt. Bovendien is het goed om de remmen regelmatig te controleren om te checken of ze nog veilig zijn om te gebruiken. Hierbij is het overigens slim om direct de remblokken te controleren als je toch bezig bent, deze kunnen namelijk mogelijk ook toe zijn aan vervanging.

Hoe kun je de remschijven vervangen?
Als de remschijven inderdaad toe zijn aan vervanging dan zul je uiteraard vervangende onderdelen aan moeten schaffen. Heb je deze producten binnen? Dan kun je beginnen met het vervangen van de schijven. Hiervoor zul je eerst het wiel moeten verwijderen, net zoals de remklauwbouten en de remklauw zelf. Mogelijk moet je de remblokken ook nog van de auto halen. Vervolgens kun je de bevestigingen van de remschijf losschroeven om de schijf te kunnen verwijderen. Hierna kun je uiteraard het nieuwe onderdeel op de auto plaatsen. Vervolgens moet je dit hele proces nogmaals doen, maar natuurlijk in de omgekeerde richting. Met andere woorden, je kunt de remschijf vastschroeven om daarna de remblokken te installeren. Dit geldt ook voor de remklauwen, waarna je de wielen weer op de auto kunt plaatsen.

Informatie genomen van onderdelenshop24.com/remschijven


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.