Per persoon spoelen we gemiddeld 121 liter water per dag door de wc, de gootsteen of het doucheputje: 11 volle emmers. Wij maken met behulp van negen zuiveringen het afvalwater van zo’n 600.000 inwoners schoon. Dit staat gelijk aan ongeveer 147 miljoen liter water per dag. Een belangrijk proces dat geld, tijd en energie kost. Het water dat wij schoonmaken gaat uiteindelijk weer terug de natuur in. Voor mens, dier en natuur is het belangrijk dat dit water goed schoon is.
Van vies naar schoon water
Al het water dat vanuit huizen, bedrijven en uit de natuur (regen) in het riool terecht komt, wordt via rioolbuizen en rioolgemalen naar één van onze zuiveringen gebracht. Daar doorloopt het een aantal stappen. Als eerst worden vaste stoffen, zoals plastic, hout en papier uit het water gehaald door roosters.
Zuiveren met bacteriën
Na deze voorbereiding gaat het ‘echte’ zuiveren beginnen. Het water komt terecht in beluchtingstanks. In deze grote bakken zorgen bacteriën voor het zuiveren. Met behulp van zuurstof “eten” zij het opgeloste organische vuil (menselijk, dierlijk of plantaardig afval) op. Hier gebruiken we speciale technieken voor zoals bellenbeluchting. Door van onderuit de bak een gordijn van belletjes op te laten stijgen, komen de bacteriën aan voldoende zuurstof. Dit is een energiezuinige vorm van beluchting.
Na deze stappen gaat het water naar de nabezinktanks voor een laatste zuiveringsstap. In deze tanks worden de bacteriën (actief slib) gescheiden van het water en worden de laatste drijflagen verwijderd. Het actieve slib gebruiken we opnieuw en het water gaat terug in de rivieren, sloten en singels.
Nog meer weten over dit proces? Bezoek www.hhsk.nl/zuiveren
Energie uit afvalwater
Een voorbeeld van energie uit afvalwater is het maken van biogas. Na het zuiveren van het water blijft er slib over. Slib is een prutje van uitgewerkte bacteriën en organisch (menselijk en dierlijk) vuil. Bij onze zuivering Kralingseveer maken we hier biogas van. Biogas wordt gebruikt om elektriciteit en warmte op te wekken. Ons waterschap is voor 67% energieneutraal. Dit wil zeggen dat we 67% van alle energie die we verbruiken zelf opwekken. Onze afvalwaterzuiveringen zijn zelfs voor 90% energieneutraal!
Themista
Deze maand gaat het nieuwe installatie-onderdeel op de zuivering in Capelle aan den IJssel aan; Themista. Themista helpt om meer energie op te wekken uit het slib wat overblijft na het zuiveren van water. De installatie heeft nieuwe technieken waardoor we de opbrengst van biogas uit slib kunnen verhogen. We wekken dankzij deze vernieuwing niet alleen meer energie op, we hoeven ook minder afval af te voeren. Hierdoor zijn er minder vervoersbewegingen nodig.
Help het riool een handje
Hoewel op de verpakking van veel vochtige doekjes staat dat het zonder problemen door het toilet kan, is de samenstelling zo dat dit tot grote verstoppingsproblemen in het riool en bij de zuivering kan leiden. Daarom is het beter om deze doekjes in de afvalbak te gooien en niet door de wc te spoelen. Ook producten als verfresten, vet, olie, medicijnresten, tampons, maandverband en condooms zorgen voor problemen en verstoppingen.
U kunt zelf bijdragen aan een goed werkend riool en schoon water door het riool alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is: poep, plas en toiletpapier!
Kijk op www.nietinhetriool.nl voor meer informatie
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar