De Zachte Stad moet oplossing bieden voor wol die doorgaans wordt verbrand

BlueCity begint is op 2 maart begonnen met werven van bedrijven die ideeën hebben om wol van de verbrandingsoven te redden. Tegelijkertijd start vormgever Christien Meindertsma met een zoektocht om voor de verschillende kwaliteiten wol een hoogwaardige toepassing te vinden. De provincie Zuid-Holland, BlueCity en de gemeente Rotterdam werken in het project ‘De Zachte Stad’ samen aan een oplossing voor de toepassing van schapenwol. In Nederland wordt 95 procent van de wol van Hollandse schapen verbrand in plaats van toegepast in producten.  Tegelijkertijd ligt er een grote opgave om 1,5 miljoen huizen te isoleren. Door de isolerende eigenschappen kan wol daar een goede toepassing voor zijn.

Nederland gebruikt schapen voor bermbeheer en voor de productie van zuivel, vlees, leer en wol. Van de meer dan twee miljoen kilo wol wordt 95 procent niet gebruikt. Tegelijk zorgen de woningbouw, de klimaatcrisis en de grondstoffenschaarste voor een groeiende vraag naar biobased bouwproducten, het liefst gemaakt van zo lokaal mogelijke grondstoffen. Voor de wol biedt dit kansen voor een hoogwaardige toepassing. Om tot een structurele verwaarding te komen houdt BlueCity een hackathon verspreid over vier weken. Het doel is om te verkennen of wol is te verwerken tot isolatiemateriaal en of het ook mogelijk is daarmee geld te verdienen. Drie teams werken aan een businesscase als onderdeel van de gehele keten: de logistiek, de verwerking en de toepassing.

Zie ook: bluecity.nl/bluecity-lab/bluecity-hackathon

Prachtig materiaal
Het verbranden van de wol is veel mensen een doorn in het oog. Dit bleek uit de vele reacties tijdens het voorbereiden van de hackathon. “Dat we zulk prachtig materiaal nu verspillen omdat er geen economische waarde in zit, is gewoon zonde. Dit is een systeem uitdaging op weg naar een circulaire economie die we met het hele maatschappelijke speelveld kunnen en moeten aanpakken,” aldus Marloes Arkesteijn van de Provincie Zuid-Holland, een van de initiatiefnemers van de hackathon.

Rotterdamse schapen
Rotterdam heeft een contract met diverse schaapherders voor het ‘maaien’ van gras door schapen. De schapen zijn voor bewoners in veel wijken een vertrouwd gezicht. De ambitie van het programma ‘Rotterdam Circulair’ (https://rotterdamcirculair.nl/) is om materialen in de stad zo lang mogelijk, zo hoogwaardig mogelijk opnieuw te gebruiken. Wol biedt op het oog veel kansen, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Veel producten van wol zijn vervangen door synthetische producten en bovendien is er geen industrie in Nederland om ruwe wol te bewerken.

Trui

Daarom is vormgever Christien Meindertsma (https://christienmeindertsma.com/) gevraagd aan de hand van de Rotterdamse wol waardevolle toepassingen en barrières in kaart te brengen. Haar opdracht moet resulteren in een staalkaart van de verschillende toepassingsmogelijkheden van de Rotterdamse wol. Meindertsma doet al jaren onderzoek naar herwaardering van lokale grondstoffen. Met haar FlaxChair, het resultaat van haar onderzoek naar toepassen van vlas, won ze internationale prijzen. Wol is haar eerste liefde, in 2003 studeerde ze af op een trui van één schaap en sindsdien heeft ze in verschillende projecten onderzoek gedaan naar Europese industriële toepassingen en gebruik van lokale wol. “Onderzoek doen naar een toepassing voor deze wol is voor mij een droomopdracht waarin de liefde voor wol en voor de stad Rotterdam samenkomen. De werktitel is daarom De Zachte Stad!”

(ingezonden mededeling BlueCity  –  www.bluecity.nl)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.