De kwaliteiten van de huidige winterband zijn zodanig, dat het goed zou zijn dat de winterband een standaard onderdeel zou worden van de auto, aldus de VACO (organisatie voor de banden- en wielenbranche). Dit concluderen zij op basis van een onlangs uitgevoerd onderzoek.
Uit het oogpunt van veiligheid wordt geadviseerd de winterband als standaard onderdeel van de auto op te nemen. Een logisch advies, gezien het feit dat de huidige winterband een half jaar lang – tijdens de typisch Nederlandse herfst- en wintermaanden – meer veiligheid biedt dan de zogenaamde zomerband.
Herfst en winter
De winterband presteert beter dan de zomerband bij temperaturen van 7° Celsius en lager, en bij natte weersomstandigheden. “Oftewel tijdens de gehele herfst- en winterperiode”, zegt Hans Poleij, bandenexpert van Profile Tyrecenter Alband. “Een winterband voegt iets wezenlijks toe aan het rijden onder moeilijke weersomstandigheden. Denk daarbij niet alleen aan regen, sneeuw en ijs, maar ook aan iets simpels als wegen met diepe rijsporen waarin veel water staat, of bijvoorbeeld wegen met veel afgevallen, glibberige bladeren. Deze kunnen voor onverwachte gladheid zorgen!”

Hans Poleij in zijn zeer goed geoutilleerde werkplaats
Grip
Het verschil tussen de zomer- en winterband is volgens Hans ten eerste dat door de toevoeging van onder meer silica in de winterband, een rubbersamenstelling ontstaat die de band de juiste thermo-elastische eigenschappen geeft bij temperaturen van 7° Celsius en lager. De winterband blijft grip houden, is koersvast, geeft een betere wegligging en vermindert de kans op aquaplaning. “De zomerbanden daarentegen worden stugger naarmate de temperatuur daalt. Als gevolg daarvan verliezen ze geleidelijk hun grip. Ook is het profiel van de zomerband veel minder geschikt om regen, sneeuw en vuil aan te kunnen”, aldus Hans.
“Winterbanden bieden naast veiligheid ook vele andere voordelen ten opzichte van zomerbanden”, vervolgt de bandenspecialist in de 1e Jerichostraat. “Zo blijft het geluidsniveau bij 7° Celsius of lager stabiel. Dat betekent dat ze dan stiller zijn”.
Prijs
Kortom, de winterband is inmiddels een volwassen band en doet helemaal niet onder voor de zomerband. Zo is er qua prijs niet of nauwelijks verschil, en ook bijvoorbeeld qua snelheid niet: de snelheidsindicaties gaan tot 270 km/u. “Technisch is er de laatste jaren zoveel vooruitgang geboekt dat wij tegenwoordig problemen hebben om de winterbanden onder de auto’s vandaan te krijgen. Het blijkt keer op keer dat de mensen niet anders meer willen als ze eenmaal op winterbanden gereden hebben”.
Voor meer informatie kunt u langsgaan bij of bellen naar:
Winterbanden in Nederlad? We hebben in dit land de laatste jaren alleen tropische winters….!