Jonne Liefhebber. Foto door Melissa Klaver-Bouman, Bri’Chel Fotografie, brichel-fotografie.nl

Wie aan het CHIO Rotterdam denkt, denkt waarschijnlijk aan (para)dressuur en springen, maar het CHIO Rotterdam heeft veel meer te bieden. Want naast een gevarieerd hippisch programma met dressuur- en springsport op internationaal topniveau, is er ook een aantrekkelijk programma voor de jeugd met onder andere een Working Equitation en TREC-demonstratie; twee disciplines die in Zuid-Europa populair zijn onder paardensportliefhebbers en ook in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgen.

Working Equitation
Working Equitation, of in gewoon Nederlands ‘arbeidsrijstijl’, is een tak van de paardensport die in Spanje en Portugal is ontstaan uit het werken op het land met vee. Boeren verplaatsten hun vee te paard, waarbij behendigheid, gehoorzaamheid en snelheid een vereiste waren. Wedstrijden ontstonden uit de behoefte van de boeren om aan elkaar te laten zien hoe goed hun paarden waren afgericht.

Het is een snel groeiende discipline met een groeiend aantal enthousiaste beoefenaars, waaronder Carmen Coronel. Met een vader, moeder en broertje in de autosport, koos Carmen een heel ander pad en wilde de paardensport in. “Mijn oma in Schotland had paarden aan huis, dus elke keer als ik daar was, zei ik tegen mijn moeder: “Mam, ik wil paardrijden.” Mijn beste vriendinnetje zat ook op paardrijden en zo werd het zaadje geplant.” Carmen was toen pas vier jaar. Zij ging op les, ging aan wedstrijden deelnemen en kreeg op haar negende haar eerste pony. “Op een internationale Working Equitation wedstrijd in Frankrijk kwam ik de wereldkampioen tegen en die vroeg of ik het Europees Kampioenschap junioren/young riders wilde rijden op één van zijn paarden. Dat leek me super leuk. Ik reed al Working Equitation vanaf het moment dat ik mijn eigen pony kreeg, want mijn trainster deed dat ook.”

Een Working Equitation wedstrijd bestaat uit vier onderdelen op verschillende niveaus. “Je begint met een dressuurproef. In de dressuurproef kan je laten zien dat je controle hebt over je paard. Je moet bijvoorbeeld tempowisselingen laten zien en een noodstop. In de hoogste klasse wordt dit gedaan met de teugels in één hand. Dan volgt een obstakelparcours. Daarin wordt gewerkt met obstakels en manoeuvres die kunnen voorkomen bij het werken op het land met vee, zoals een brug, balken en achteruitlopen. Dit parcours wordt eerst op stijl gereden en erna op snelheid. Het laatste onderdeel is vee drijven. Maar het werken met runderen doen we in Nederland eigenlijk alleen op het Nederlands Kampioenschap.”

Carmen is pas zestien jaar en heeft onlangs haar laatste havo-examen gehad. Wat zij daarna wil gaan doen? “Ik wil een tussenjaar nemen en me oriënteren op mijn toekomst. Ik volg een instructeursopleiding, maar welke kant ik op wil, weet ik nog niet. Uiteindelijk komt er vast iets op mijn pad. Eerst maar eens mijn focus op het Wereld Kampioenschap dressuur voor Juniors en Young Riders in juli. En natuurlijk op mijn demonstratie Working Equitation op het CHIO Rotterdam. Daar heb ik heel veel zin in!”

Carmen Coronel met Assuão in Portugal National Cup 2022.

TREC
Technique de Randonnée Equestre de Compétition, oftewel TREC, betekent letterlijk ‘competitieve ruiter trektochttechnieken’. Het is een van oorsprong Franse sport en werd ontwikkeld om de bekwaamheid van ruiter en paard tijdens trektochten te testen. Jonne Liefhebber, die een TREC-demonstratie zal geven op het CHIO Rotterdam, is al gefascineerd door de sport vanaf het moment dat ze ermee in aanraking kwam. “TREC is super leuk omdat het niet alleen om de samenwerking tussen ruiter en paard in de natuur gaat, maar ook om het plezier.” TREC wedstrijden bestaan uit drie onderdelen, welke verdeeld zijn over één of twee dagen. Het eerste onderdeel is een rit door de natuur waarbij je je op de route moet oriënteren. “Je moet kaart- en kompaslezen en deze zelf intekenen.”

Het tweede onderdeel bestaat uit een test waarbij je laat zien dat je je paard en de gangen onder controle hebt. “Je moet bijvoorbeeld zo snel mogelijk stappen of juist zo langzaam mogelijk galop.” Het laatste onderdeel is een parcours met obstakels die je ook in de natuur kan tegenkomen. “Het is een soort cross- en behendigheidsparcours. Ik ga dit onderdeel demonstreren op het CHIO Rotterdam samen met mijn vriendin Anouk van Hese.”

Jonne komt niet echt uit een paardenfamilie. “Ik ging mee met mijn moeder naar paardrijden en vond dat heel indrukwekkend. Uiteindelijk kreeg ik een A-pony. Die mocht bij mijn oma tussen de geiten in de wei staan. Er kwam nog een pony bij en nog een voor de handel. Die wilde ik mak maken, maar ik vond hem te leuk, dus die is gebleven. De tuin van mijn oma puilde bijna uit zijn voegen door mijn hobby”, lacht Jonne.

Jonne richtte zich altijd op dressuur, totdat dierfysiotherapeut Dewi Bergman haar vertelde over TREC. “Ik ging een keer met een tocht mee – een oefendag – en ik was eigenlijk meteen verkocht. Ik deed al dressuur dus de dressuurmatige dingen van TREC gingen me best goed af.” Inmiddels neemt Jonne regelmatig deel aan wedstrijden. Zo deed zij mee aan het wereldkampioenschap in Frankrijk en hoopt zij zich dit jaar te kunnen kwalificeren voor het Europees Kampioenschap in Spanje. Op de vraag of ze in de toekomst verder wil in de paardensport, komt een verrassend antwoord: “Ik doe nu een opleiding tot paraveterinair. Je kan dan bijvoorbeeld een dierenarts assisteren. Maar eigenlijk ben ik echt een boerentrien. Ik houd van grotere dieren, zoals een koe of paard. Dat vind ik veel leuker. Ik wil graag de gehandicaptenzorg in en dan werken op een zorgboerderij. Dat lijkt me een mooie combinatie en dan kan ik sowieso paarden om me heen houden.”

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.